Datum objave: 08. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Bijesna mačka i bjesnilom zaraženi dječak Ante grizli sve s reda

Diana Ferić
Diana Ferić

Četverogodišnji dječak Ante M. zaražen bjesnilom i bijesna mačka napadali su, gizli i grebali sve s reda i izazvali nezapamćeni strah i paniku najprije u Zatonu, Raslini i Šibeniku.

Zbog bjesnilom obuzetog mališana i bjesne mačke Zatonjani su se zatvorili u kuće, a selo su došli naoružani žandari i četa lovaca ne bi li ubili bijenu mačku, dok su se za Antu pobrinuli liječnici. On je prevezen u šibensku bolnicu, ali je i tamo, doznali su novinari, uspio ogrebati i ugristi nekoliko ljudi.
Vijest da je bjesnilom zaraženi dječak ogrebao ili ugrizao, pričalo se, čak osmoro ljudi, pronijela se Šibenikom kao vihor i izazvala golemi strah. Bilo je to na današnji dan 8. siječnja 1936. godine. Uzaludno su liječnici, policija i gradsko poglavarstvo uvjeravali Šibenčane da to nije istina. Kazali su kako je točno da je u šibenskoj bolnici zbrinut Ante M. iz Zatona, da su mu četiri godine, da je zaista zaražen bjesnoćom i da je točno da je u Zatonu stanje ozbiljno te da je u bolnicu dovedeno još osam osoba koje su ugrizli bijesna mačka ili bjesnilom zaraženi Ante; Anka M. Antina, stara tri i po godine, Matija Ševerdija žena Pavina stara 50 godina, Dinka Cvitan pokojnog Ante stara 15 godina, Zvonimira Ševedija, Rokova, stara 13 godina te Roko Martinović, ali da je neistina da je mali Ante u Šibeniku bilo koga ugrizao ili ogrebao.

Istoga dana stigla je iz Zatona vijest da su žandari i lovci ubili ni samo "opasnu bijesnu mačku" nego i "sve ostale viđene i zatečene mačke u Zatonu bez obzira čije su". Žandari su osim toga "izveli iz kuća i postrijeljali sve mačke koje su Zatonjani imali pa se smatra da je izvor bjesnoće iskorijenjen".

No sve to nije smanjio strah koji je zahvatio i obližnju Raslinu. Raslinjani su tražili da šibensko Gradsko poglavarstvo i u njihovo selo "pošalje žandare i vojsku lovaca" zato što "opravdano strahuju da i u Raslini ima bijesnih mačaka jer se od davnina zna da raslinske i zatonske mačke ljubuju i zalaze u oba sela".

Strah je postao još veći kada se doznalo da je malog Antu bijesna mačka ugrizla još u srpnju prethodne godine i da se ni za bijesnu mačku ni za bjesnoćom zaraženog dječaka nije znalo sve dok dijete nije dovedeno u šibensku bolnicu. To je izazvalo "nezgodne reaktivnosti" u Šibeniku gdje su "bojazan od bjesnila i nezadovoljstvo narasli do mjere pobune" kada se doznalo da je Ante u bolnici ipak ugrizao jednu osobu i to liječnika koji ga je liječio.
 

Iz kategorije: Nostalgija