Datum objave: 17. Prosinac 2018

NA DANAŠNJI DAN: Umjesto zabrane, pjeskarenje pod Skradinskim bukom legalizirano

Diana Ferić
Diana Ferić

Vađenje pijeska iz korita rijeke Krke ispod Skradinskog buka i nizvodno od njega do Skradina na današnji je dan 17. prosinca 1959. godine legalizirano iako je najavljeno da će biti zabranjeno, a lokalno poduzeće „Krka“ dobilo je zadaću da u narednih 20 godina udvostruči količinu izvađenog pijeska s 15 na 30 tisuća prostornih metara godišnje.

Legalizacija pjeskarenja pod Skradinskim bukom izazvala je prosvjede onih mještana Skradina i Lozovca koji svoju egzistenciju vide u turizmu, a nezadovoljni su i stručnjaci koji smatraju da se vađenjem pijeska ugrožava daleko veće zajedničko bogatstvo, a to je rijeka Krka.

U šibenskoj općinskoj upravi argumenti zagovornika turizma i zaštite rijeke Krke odbačeni su jer je procijenjeno da su naslage pijeska od Skradinskog buka do Skradinskog mosta „doslovno neiscrpljive“ i da bi „ako se od njih odustane“ to izazvalo „nesagledive zastoje u zahuktaloj stambenoj izgradnji i izgradnji industrijskih postrojenja u Šibeniku".

Općina Šibenik provela je i istraživanja koja su pokazala da se na dnu rijeke Krkei spred Skradina, a ispod sloja mulja debelog oko jedan metar kriju goleme količine finog pijeska. Površina nalazišta veća je od četvornog kilometra, a dubina naslaga pijeska seže i do 10 metara. Odlučeno je da se s eksploatacijom tog pijeska počne odmah nakon što komunalno poduzeće „Krka“ nabavi jaružala sposobna vaditi pijesak s te dubine. 

 

Iz kategorije: Nostalgija