Datum objave: 24. Studeni 2018

KULTURA SJEĆANJA: 190 godina groblja sv. Ane. Prve pokojnice bile su Ane stare 5 dana i 4 mjeseca

Diana Ferić
Diana Ferić

Groblje sv. Ane, najstarije šibensko groblje, spomenik nulte kategorije, ove je godine trebalo obilježiti 190. obljetnicu od kako je uređeno i blagoslovljeno. .

Uređenje groblja sv. Ane bio je jedan od najvažnijih događaja u suvremenoj povijesti Šibenika, a na blagoslovu grobišta okupio se do tada neviđeni broj Šibenčana. 

Na mjestu groblja bilo je pokopano nekoliko pokojnika i prije nego što je ono uređeno. Prema sačuvanim zapisima prva pokojnica sahranjena na mjestu groblja sv. Ane bila je Ana Zenić, djevojčica stara tek pet dana.

Stjecajem okolnosti i nakon uređenja i blagoslova groblja opet je prva pokojnica koja je tu sahranjena bila anđeo, četveromjesečna djevojčica Ana Šešković. Ona je pokopana 29. Svibnja 1828. godine i njen je grob bio prvi grob na groblju sv. Ane.

Neobična je i znakovita slučajnost da su prve pokojnice sahranjene na šibenskom groblju sv. Ane bila djevojčice i da su se obje zvala Ana. 

Do 1926. godine kada je obilježena njegova stota obljetnica, na groblju sv. Ane bilo je sahranjeno 26 490 pokojnika, što je približan broj jer nisu sačuvane grobišne knjige iz 1878. 1880. i 1881. godine pa se za njih računalo po 250 sahrana što je po šibenskom kroničaru don Krsti Stošiću, prilično točno. Najmanje sahrana bilo je 1856. godine, 147, a najviše 1887. godine, 642. Te je godine od ospica u Šibeniku umrlo čak 392 djece.

Stota obljetnica uređenja i posvećena groblja sv. Ane 1928. godine nije bila obilježena na sam dan otvorenja i posvećenja nego na Dušni dan
 

Iz kategorije: Nostalgija