Datum objave: 05. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani protiv zabrane prodaje iznutrica i drobića na Dobriću

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenika i šibenski mesari zahtijevaju da gradska uprava odmah povuče odluku o zabrani prodaje iznutrica, drobića, crijeva, nožica, svinjskih i goveđih srca, plućica i ostalih sličnih mesarskih produkata na Dobriću.

Povlačenje te odluke traži se zato što se u Šibeniku "mnogo voli i cijeni ta hrana", a mesarima "pripada u važni dio prihoda".

Objašnjenje iz gradske uprave da je prodaja drobića premještena na pogodnije mjesto u blizini ribarnice, izazvalo je još veće nezadovoljstvo i glasnije zahtjeve da se drobići opet prodaju na starom mjestu, na trgiću na sredini skala na Dobriću "kako je to oduvijek bilo".

Mesari tvrde da je prodaja drobića, crijeva i iznutrica slaba kada ih se prodaje negdje drugdje, a kupci naglašavaju da se na Dobriću drobići i crijeva kupuju "od kada je Šibenika". Usput je ukazano da i gradonačelnik Marko Bačinić i njegova obitelj drobiće kupuje baš na Dobriću "pa je tim prije odluka o zabrani tih produkata na Dobriću izvanrazumska".

Gradskoj upravi predana je predstavka koju je potpisalo mnoštvo Šibenčana koji se zabranom prodaje drobića na Dobriću "mnogo pogođeni".

U nastavku polemike gradski su dužnosnici sarkatično naglašavali da je prodaja drobića i iznutrica morala biti maknuta s Dobrića i zbog smrada kojeg "uživaju oni koji tamo žive, a dive mu se i stranci kada dođu u Šibenik kao turisti ili izletnici", ali ni to nije umirilo nezadovoljnike. Oni su svojim dužnosnicima na spomen smrada uzvratili pitanjem:
-Drobići vam smrde na Dobriću, a ne smrde ni vama ni turistima u pijatu? Dolazi li sada i svekolika zabrana drobića koji i dok se ne skuhaju ne mirišu nego vonjaju?

U obranu prava na prodaju drobića, crijeva, iznutrica, srca, pluća, nožica i ostalih sličnih mesarskih produkata uključio se i jedan (ime mu nije zapisano) "vrli znalac šibenskih vriednosti" koji je tvrdio da se "stube koje spajaju šibensku obalu s glavnom najprometnijom Tomislavovom ulicom zovu Dobrić, a ime dolazi odatle što se upravo na polovini stuba, na jednom malenom prostoru još od unatrag mnogo vremena prodaju drobići. Dobrić je, dakle, dobio ime po drobićima".

Prema polemikama vođenim nakon zabrane prodaje drobića na Dobriću 5. studenoga 1936. godine, pravo ime tog slikovitog prolaza u očima ljubitelja ukusnih jela od iznutrica nije Dobrić nego je Drobić

Prosvjedi mesara i nezadovoljstvo Šibenčana nisu pokolebali gradsku upravu, tako da bismo danas porcijom drobića na Dobriću mogli proslaviti 82. obljetnicu oslobođenja Dobrića od drobića.

 

Iz kategorije: Nostalgija