Datum objave: 01. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Marija (13) i Šime (15), šibenski Romeo i Julija uhićeni zbog ljubavi

Diana Ferić
Diana Ferić

Marija S. i Ivo B., djevojčica stara tek 13 godina i dječak star 15 godina, uhićeni su i pritvoreni u odvojenim ćelijama Okružnog suda u Šibeniku, zbog ljubavi.

Ivu i Mariju, šibenskog Rome i Juliju na današnji dan 1. studenoga 1934. godine žandari su uhitili nakon cjelodnevne potrage u koju su krenuli nakon dojave da su mladi ljubavnici pobjegli od kuće. Žandari su prvotnu izjavu da su odbjegle ljubavnike sami otkrili naknadno preinačili i priopćili istinu, a istina je da su se u sumrak Marija i Ive sami njima predali uvidjevši da se nemaju gdje sakriti.

Marija, a ona je prva saslušana, otvoreno je kazala istražiteljima Okružnog suda da je svojom voljom otišla s Ivom i da nema ni govora da je oteta ili natjerana. Ona priznaje da je Ivu strastveno zavoljela kao što je i on nju strastveno zavolio. Od kuće nisu imali namjeru bježati, ali je Mariju njen skrbnik koji je o njoj brine nakon što su joj umrli roditelji, odlučio da se mora udati za Marka Vrljca ili Jerka Grubišića jer da su njih dvojica za nju dobra prilika.

Vidjevši da Marija neće moći izbjeći udaju za jednog od dvojice mladića od kojih ni jednog nije voljela, njih su dvoje najprije odlučili zajedno otići u smrt, a onda su se predomislili, jer zašto mrijeti u slatkoj mladosti? Umjesto u smrt odlučili su pobjeći i nastaviti živjeti u ljubavi negdje daleko. Cilj nisu imali. Marija i Ivo su pobjegli od kuće, a da nisu znali ni kuda će ni gdje će ni od čega će živjeti.

Nakon što su se predali žandarima i završili u zatvoru, Marijin skrbnik podnio je protiv njih kaznenu prijavu i zatražio kazneni progon. U kaznenoj prijavi Marijin skrbnik najavio je da će tražiti materijalnu odštetu, ako Marija više nije djevica. Da bi se to pouzdano znalo skrbnik je uzeo odvjetnika koji će odrediti liječnika koji će pregledati Mariju.

U nastavku saslušanja Marija i Ivo kazali su da im je sve što traži Marijin skrbnik "sasma svejedno" i da im je "sasma svejedno ako nikada ne izađu iz tamnice" jer je njihova ljubav "jača od svega na svitu". U zapisnik su izjavili da će se "bez obzira na to što rekne sud" i "bez obzira na to što im radili", kada izađu iz zatvora vjenčati jer "ništa na njih neće i ne može djelovati".

Upozoreni da su oboje maloljetni i da se ne mogu vjenčati te da ne mogu ni odlučivati što će sa sobom dok ne budu punoljetni, Ivo i Marija su izjavili da će u tom slučaju kao što su i planirali "otići u smrt" i naći svoju ljubav "u vječnoj svjetlosti i milosrđu nebeskih anđela".

Što je bilo s Ivom i Marijom, šibenskim Romeom i Julijom, ne zna se. O njihovoj sudbini nema više nikakvih pisanih tragova, ali se ove priče možda još sjeća netko od starijih žitelja Danila Kraljice, gdje je Marija živjela nakon smrti svojih roditelja kod svog skrbnika u kući Bralić i odakle je pobjegla sa svojim voljenim Ivom.
 

Iz kategorije: Nostalgija