Datum objave: 23. Srpanj 2021

OLIMPIJADA / 85. obljetnica prvog nastupa šibenskih sportaša na Olimpijskim igrama. 1936. godine na Olimpijadi u Berlinu nastupili su osmerac i četverac s kormilarom VK „Krka”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas u Tokiju počinju 32. Olimpijske igre. Na njima sudjeluje hrvatskih 59 sportaša i sportašica (plus dvije rezerve) od kojih su 32 sportaša i sportašice članovi zagrebačkih klubova dok je iz Splita devet olimpijaca. Šibenik će na Olimpijadi u Tokiju predstavljati izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak i šibensko dite, vaterpolist Luka Bukić, igrač splitskog „Jadrana”.
Šibenski sportaši prvi su puta na Olimpijskim igrama nastupili 1936. godine. Tada su na Olimpijadi u Berlinu (prvoj na kojoj je zapaljen olimpijski plamen štafetno nošen od Atene do olimpijskog stadiona) nastupili veslači VK „Krka”. Natjecali su se u disciplinama osmerac i četverac s kormilarom. Ove godine obilježava se 85. obljetnica tog povijesnog događaja za Šibenik i šibenski sport. Potrebno je reći da je VK „Krka” bio i još uvijek je jedini šibenski sportski klub koji je nastupio na Olimpijskim igrama.
Šibenski veslači su kao najbolji u osmercu i četvercu s kormilarom u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, ovjenčani titulom državnih prvaka koju su izborili u žestokom sportskom nadmetanju s ekipom splitskog „Gusara“, nastupili na XI. suvremenoj Olimpijadi 1936. godine. Iz Šibenika su na put u Berlin svečano ispraćeni u nedjelju 31. srpnja 1936. godine. Na put su krenuli veslači četverce i osmerca. Osim veslača i dva rezervna veslača čija imena nisu zabilježena, u Berlin su išli predsjednik kluba Marko Juraj Dominis, vođa puta, tajnik kluba, Milivoj Grubišić, vođa ekipe Ivo Juras i trener Ivo Ivanov. Šibenska olimpijska ekspedicija imala je 16 članova. U Berlin iz Šibenika, koliko je poznato, na Olimpijadu u Berlin nije išao nitko osim šibenskog fotografa Ante Bulat vlasnika fotografske radnje „Foto Hella Bulat“, zahvaljujući kojem imamo autentične fotografije šibenskih veslača u Berlinu i na olimpijskim borilištima.
Na otvaranju berlinske Olimpijade, spektaklu kakav svijet do tada nije vidio, šibenski su veslači sudjelovali u svečanom defileu kao članovi olimpijske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije koja je na stadion izašla jedanaesta po redu nakon Japana, a prije Litve. Sa svog mjesta na terenu golemog berlinskog stadiona slušali su govor Pierrea De Coubertina, osnivača modernih olimpijskih igara te predsjednika Njemačkog Olimpijskog odbora Lewalda. Svjedočili su i govoru Adolfa Hitlera i trenutku kada on proglašava igre otvorenima te nastupu zbora od tisuću pjevača kojim je dirigirao Richard Strauss.
Tadašnji novinari koji su izvještavali s Olimpijade hvalili šibenske veslače. Ocjenili su da je „Krka“ postigla izvanredan uspjeh i da se nije osramotili u konkurenciji „mnogo starijih, jačih, bogatiji i savršeno opremljenih ekipa koje su njihove države godinama pripremale za Olimpijadu za razliku od naših veslača koji su se pripremali u nevjerojatno mizernim prilikama, a na raspolaganju su imali samo primitivna sredstva“.

PRVI ŠIBENSKI OLIMPIJCI:

Ćiril Ban, postolar, sin Ante i Stane, rođene Pivac, (Šibenik, 3. VII. 1910. - Šibe­nik, 2. VII. 1967.)

Milan Mile Blaće, časnik, sin Ive i Dume rođene Sekso, (Šibenik, 14. X. 1912. - Zagreb, 16. IX. 1964.).

Linardo Bujas, službenik, sin Jakova i Milke rođene Živković, (Šibenik, 16. XI. 1904. - Šibenik, 4. V. 1961.)

Špiro Grubišić, službenik, sin Ante i Tade rođene Živković, (Šibenik, 2. I. 1904. Šibenik. 26. XII. 1965.)

Vice Jurišić, postolar, sin Mije i Dume rođene Crnogaća (Šibenik, 27. III. 1909. Šibenik, 6. VIII. 1939.)

Ante Krnčević, soboslikar, sin Vicka i Du­me rođene Gojanović, (Šibenik, 6. I. - Sydney, 17. X 1993.)

Stipe Krnčević, vozač, sin Vicka i Du­me rođene Gojanović. (Šibenik, 12. XII. - Šibenik. 8. X. 1978.) – nastupio je na Olimpijskim igrama 1936. i 1948. godine.

Pavo - Nino Ljubičić, student strojarstva, sin Josi­pe i Lidije rođene Collenz (Šibenik, 4. VII. 1918. - Zadar, 1. VI. 1944.)

Marijan Zaninović, radnik, sin Šime i Anice, rođene Grgas (Šibenik, 1. II. - Šibenik, 2. IV. 1968.)

Rede Sunara, težak, sin Stipe i Marije, rođene Aras. (Šibenik, 10. II. 1914. - Šibenik, 26. XII. 1987.)

NASTUP ŠIBENSKIH VESLAČA NA OLIMPIJADI U BERLINU 1936. GODINE
Četverac s kormilarom: Stipe Krnčević, Rade Sunara, Vice Jurišić i Ćiril Ban, kormilar Lino Ljubičić, Rezultat: 6:50,2 minuta u prednatjecanju i 8:25,1 minuta u dodatnoj borbi za ulazak u polufinale.
Osmerac: Linardo Bujas, Rade Sunara, Vice Jurišić, Marjan Zaninović, Ante Krnčević, Špiro Grubišić, Stipe Krnčević i Ćiril Ban, kormilar Lino Ljubičiće. Rezultat: 6:15,5 minuta u prednatjecanju i 6:47,3 minuta u dodatnoj borbi za ulazak u polufinale.

Iz kategorije: Muzej sporta