Datum objave: 31. Siječanj 2020

MUZEJ SPORTA / Neda Zajc i Ante Duvančić, doajeni šibenskog tenisa pohranili dokumentaciju TK Šubićevac u Državni arhiv u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Neda Zajc i profesor Ante Duvančić, doajeni teniskog sporta u Šibeniku, pohranili su danas u Državni arhiv u Šibeniku vrijedne dokumente, fotografije i druge artefakte o novijoj povijesti tenisa u Šibeniku. Dokumente, fotografije, ulaznice, projekte, rješenja, odluke, popise članova i podatke o teniskim turnirima u razdoblju od sedamdesetih godina 20. stoljeća do prvih godina 21. stoljeća sačuvala je Neda Zajc, dugogodišnja teniska dužnosnica, jedna od, za šibenski sport, ključnih povijesnih ličnosti.

Baština tenisa bez koje bi bilo nemoguće pratiti razvoj tog sporta u Šibeniku, pohranjena je u Državni arhiv u Šibeniku na inicijativu članova Udruge "Volim Šibenik" koji su tijekom dvije godine volonterskog rada digitalizirali nekoliko tisuća fotografija i dokumenata, te inicirali da sve to bude pohranjeno u Državni arhiv u Šibeniku.

Digitalizacija građe za povijest šibenskog tenisa i inicijativa da se fotografije i dokumenti pohrane u Državnom arhivu u Šibeniku, dio je projekta Muzej sporta i Kuća slave šibenskog sporta koju su Udruga "Volim Šibenik" i šibenski novinar Stanko Ferić, pokrenuli prije 15 godina.

Dokumentacijom koja je pohranjena u Državni arhiv u Šibeniku u cijelosti je pokriveno razdoblje šibenskog tenisa od 1980. godine klub je na prijedlog profesora Ante Duvančića osnovan Teniski klub „Šubićevac", koji bio i jedan od inicijatora da se na Šubićevcu izgradi šibenski teniski centar, do Domovinskog rata, iako građa obuhvaća godine prije i poslije tog razdoblja.

Članovi inicijativnog odbora za osnivanje TK "Šubićevac" bili su Ante Duvančić, Šime Marić, Branko Bukić, Josip Huljev, Željko Jajac, Hrvoje Ostojić, Željko Bobinac, Sergio Dalzzani, Berislav Čolić i Ivan Šušnjara, a oni su postali i članovi prve Uprave prvog šibenskog teniskog kluba nakon Drugog svjetskog rata.

Osnivanje TK „Šubićevac", a to sačuvanoj povijesnoj građi daje posebnu vrijednost, označilo je početak novog uspješnog razdoblja šibenskog tenisa tijekom kojeg će Šibenik zahvaljujući iznimnom radu tog kluba, postati jednim od vodećih teniskih središta u Hrvatskoj i bivšoj državi te postići zavidne međunarodne uspjehe prije svega kroz organizaciju domaćih i međunarodnih teniskih turnira.

Odmah nakon osnutka TK „Šubićevac" je pokrenuo škole tenisa za djecu i rekreativce, a ubrzo nakon toga i turnire na terenima hotelskog poduzeća „Solarisa". Uz to radilo se i na ostvarivanju najveće želje šibenskih tenisača, pronalaženju rješenja i sredstava za izgradnju teniskog kompleksa na Šubićevcu. Nije išlo lako, ali su tenisači bili ustrajni. Važan doprinos da se to ostvari, osim Uprave TK „Šubićevac", dali su Vinko Guberina, tadašnji predsjednik Skupštine općine Šibenik i Milivoj Mita Boranić, dužnosnik tadašnje krovne sportske institucije, Samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu.

Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji bit će moguće pratiti i izučavati povijest i razvoj šibenskog tenisa. Temeljem građe koja je danas pohranjena u Državnom arhivu u Šibeniku nastala je podloga za monografiju o šibenskom tenisu.

Iz kategorije: Muzej sporta