Datum objave: 07. Ožujak 2024

ZIMSKI ŽIVOT ŠIBENSKE POVIJESNE JEZGRE / Likovna umjetnica Nevena Piližota otvorila atelje u središtu Šibenika i ima posebnu poruku za Šibenčane

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 Nevena Petra Piližota akademska slikarica i diplomirana pravnica, porijeklom iz Bilica otvorila je atelier ‘New Earth’ u prizemlju svoje obiteljske kuće, u pomalo zabačenoj Ulici Nove Crkve, u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, ali ne opterećuje se problemom njezine opustjelosti izvan sezone. Otvaranje ateliera bio joj je cilj još otkako je diplomirala na Likovnoj akademiji u Zagrebu pa je malo po malo, uz potporu obitelji uredila za tu namjenu staru kuću koju su odavno kupili.

Moja je obitelj 90- ih godina kupila ovu kuću i puno je energije i truda uloženo u njezinu restauraciju s obzirom da je ona u povijesnoj jezgri i podliježe posebnim pravilima zaštite. Imali smo pravo i privilegiju ovaj prostor obnoviti prema pravilima struke, ali istodobno dati svoj pečat, ojačati ga i obogatiti. Dugo smo na tome radili. Trenutačno je naglasaka na prvoj prostoriji, atelieru kojem će umjetnost nastajati i iznova rasti, a to sve će biti puno dostupnije javnosti”, objašnjava ova umjetnica.

Prvenstveni cilj joj je svoje radove učiniti dostupnijim javnosti, posebno ljubiteljima umjetnosti i izravno komunicirati s njima.

Često živimo u mentalitetu neimanje htijenja i nadanja. Zato se uvijek vodim za tim što sam i što ću biti, s onim što imam i što ću imati. Ovaj atelier i ova kuća je kuća umjetnosti. Prostor za interakciju s publikom, s ljubiteljima umjetnosti, s turistima, sa svima koji žele vidjeti što je istina kroz umjetnički rad. Ovaj prostor mi je omogućio da mogu prezentirati svoje radove kronološki, kroz 10 godina u kojima su nastali. Dok sam izlagala diljem Hrvatske nisam mogla sve to pokazati iz praktičnih razloga”, kaže ona.

Čovjek bi rekao da s dvije diplome prestižnih fakulteta u ruci nije imala problema pronaći posao u nekoj instituciji ili službi ali ona baš nema takva iskustva. Magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kao uspješna studentica, upisala je 2005. godine,uz odobrenje nadležnog Ministarstva, redovni, paralelni Studij slikarstva na zagrebačkoj Likovnoj akademiji na kojem je diplomirala 2011.

Uložila sam maksimalni trud da svoje talente izrazim kroz dva fakulteta i to mi je je uspjelo. Osobno sam se jako založila da mi u Ministarstvu prosvjete omoguće da zajedno pohađam ta dva fakulteta, a kada su vidjeli moje izvrsne ocjene s prve godine Pravnog fakulteta pristali su. Sve mi je to išlo jako dobro. Sve što sam do sada naučila i savladala obogatilo je moj stvaralački ciklus. Vjerujem da je to vidljivo u mom umjetničkom radu i njegovom prezentiranju. Ovaj atelier mi je nova faza, a vjerujem i inspiracija drugima”, ispričala nam je.

Ne opterećuje se sezonalnošću povijesne jezgre. Smatra da bi najprije Šibenčani morali u nju dolaziti i time pokazati ljubav prema svom gradu te inspirirati turiste, umjesto da sve bude podređeno turistima.

Moja je ideja da je grad tu da ga živimo za sebe i za druge i pokazati kako ga cijenimo i vrednujemo. Na nama je odgovornost i prema turistima da se, kada dođu u naš grad, neovisno je li turistička sezona ili ne, osjećaju kao da su doma”, poručuje.

Nevena Petra Piližota imala je, od 2009. godine kada je počela izlagati tridesetak samostalnih izložaba, a sudjelovala je i na skupnim izložbama.

Od 2010. godine članica je HDLU-a, a od 2022. HZSU-a.

Uz figurativno slikarstvo predmet njenog interesa su portreti, animalizam te pejzaži. Jedan od glavnih motiva u pripremi svake izložbene cjeline jest predstavljanje hrvatskog identiteta u kontekstu europskog, ali i svjetskog kulturnog nasljeđa.

 

Video

Iz kategorije: Multimedia