Datum objave: 31. Prosinac 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Nikola Damjanić i partneri zapisali po svojim vinima i vinariji Vrbnik kod Knina na turističku kartu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Želeći unaprijediti svoj rodi kraj, Vrbnik pokraj Knina, Nikola Damjanić koji živi i radi u Ljubljani inicirao je osnivanja poljoprivredne zadruge "Vrbničko selo" i vinarije Burnum, zasadio oko 30 000 nasada vinove loze, a na njezinoj djedovini osigurao je i posao Anđelki Amanović Milanović , inženjerki poljoprivrede koja je voditeljica vinarije Burnum.

Strast prema zemlji iz koje je potekao naš osnivač Nikola Damjanić vezala je njegov nemiran duh neraskidivo za ovaj kraj. Tu, na ovoj osunčanoj visoravni iznad sela Vrbnik, uz pomoć prijatelja i vrsnih vinara iz Goriških brda, zasadili smo 30.000 trsova vinove loze. Tako je počela priča o našim vinima Burnum”, piše na njihovoj internetskoj stranici.

"Priča je duga, a može se ispričati vrlo kratko. Rođen sam u Vrbniku, srednju školu sam završio u Kninu I otišao na studij u Ljubljanu. Završio sam političke znanost I novinarstvo I osnovao tvrtku za ispitivanje javnog mnijenja. Doša je rat koji na je donio I puno toga ružnog. Želja mi je bila da u ovom kraju nešto napravimo da se i on razvije. Kad krenete u posao koji dobro ne poznajete ili pravite velike greške ili imate prevelika očekivanja.Uz ljubav morate uložiti puno energije, znanja, sklopiti prijateljstva, slušati struku.. Treba puno toga da se to digne, da ima smisla. Napravili smo jednu oazu u našem ponekad beznadnom, ali fantastičnom kršu u kojem žive tvrdi ljudi. Ovo je sanatorij, zračna kupka u neokrnjenoj prirodi", kaže Nikola Damjanić.

Sve grožđe u njihovim vinogradima raste u ekološkim uvjetima i sva njihova vina nose EU eko certifikat.

"Ja sam u projektu “Vrbničko selo pet godina”. Počela sam od ničega, ali puno sam toga naučila od proizvodnje vina, brige o vinariji i to mi je priraslo srcu. Kada ste tu dan i noć , brinete o tom vinu uđe vam to pod kožu i ta vinarija sam sad ja. Napravili smo vinariju 2019. godine , u vrijeme korone i velikih teškoća. Krenuli smo od nule, a onda smo uspjelu uz neke projekte napraviti vinariju I proizvesti dobro vino, neki kažu odlično. Mi proizvodimo ekološka, Cuvée vina, ali znam da možemo još bolje i trudimo se", priča nam Anđelka Amanović Milanović.

Damjanić je na tom projektu okupio poslovne ljude iz Slovenije, Italije, Srbije i Hrvatske. Potporu im je pružio i poznati glumac Rade Šerbedžija.

 Vinograd je posađen 2014. godine, prostire se na šest hektara i u njemu je 30 tisuća loza. Uz to su na osam i po hektara posadili smo i 3 500 stabala badema

Mehanizaciju su financirali uglavnom iz europskih sredstava i mjera za razvoj u poljoprivredi. U vinogradu sve uglavnom radi stroj,Nekadašnju zgradu Doma kulture u Vrbniku, koja od rata nije bila u funkciji pretvorili pretvorena u vinariju „Burnum“ i kušaonicu kojima također upravlja Zadruga. Vjeruju da će uspjeti privući turiste i organizirane grupe izletnika i na taj način pomoći razvoju turizma na padinama Promine.

"Uvijek se može i mora bolje. Mi smo mladi, radimo samo 10 godina, a neke vinarije u svijetu su stare nekoliko stotina godina. Ali napredujemo i trudimo se biti među najboljima. Koristimo znanje drugih, stručnjaka iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske. Mi radimo mali projekt u maloj sredini, ali trudimo se biti najbolji. Poljoprivredna je problematičan sektor gospodarstva, povrati su slabiji nego recimo u nekim novih industrijama kad izmislite neki štos i obogatite se. Ovdje se može samo živjeti ili životariti, a mi želimo pristojno živjeti od svega ovoga", zaključuje Damjanić.

 

Video

Iz kategorije: Multimedia