Datum objave: 31. Listopad 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Šima Barić se nakon umirovljenja vratila u rodno Kijevo i promiče njegovu baštinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šima Barić nije niti malo dvojila i nakon umirovljenja odmah se vratila živjeti u rodno Kijevo, a aktivna je i u Udruzi „Kolarice” koja njeguje kijevsku baštinu i izrađuje različite suvenire.
Iz Kijeva se prije rata uglavnom odlazilo i to još od "vlaka bez voznog reda", a odlazi se i danas iako se u tom mjestu dobro živi. Nedostaje im ništa od infrastrukture, a odlično su povezani s Kninom, Sinjem i Splitom, a zbog Parka prirode Dinara, otvaraju nam se sjajne turističke perspektive.

„Rođena sam Kijevljanka. Do rata sam živjela u Kijevu, ali smo se kao prognanici nastanili u Šibeniku u kojem sam živjela do umirovljenja i odmah se vratila. Ovdje sam se rodila i udala. Kijevo mi je u srcu i volim ga od malih nogu. Kada sam se oženila moj muž je htio da idemo u Sloveniju gdje je on završio školu ali meni to nije bilo ni u peti. Želim pridonositi sve što mogu svom rodnom kraju. Tako sam se uključila u rad Udruge „Kolarice” koja njeguje kijevske običaje i baštinu. Nadobudno su je osnovali naši mladi koji su mislili da će tu ostati, ali su se brzo razišli, neki su otišli za poslom neki na studij. Nas par žena je obnovilo ovu udrugu kako bismo zadržali našu tradiciju i s njom upoznali naše mlade, ali i goste koji nam dolaze”, priča nam Šima.

Imaju u udruzi tkalački stan pa tkaju torbe, zobnice, pregače, sve što treba za narodnu nošnju. Izrađuju tradicionalne, ali i moderne suvenire – ogrlice, narukvice, pojaseve, magnete - na koje apliciraju motive s narodne nošnje.

„ Izrađujemo tradicionalnu nošnju cetinskog kraja, ali i različite suvenire i nakit na koji apliciramo motive s narodne nošnje tako da spajamo tradiciju i suvremene predmete. Dolaze nam u naš prostor brojni planinari, a i pojavljujemo se na sajmovima našim feštama”, kaže nam Mira Jurić Ćivro koja je kijevska nevista, a rođena Vrličanka i dodaje kako su području cetinske krajine nošnje slične pa joj se nije bilo teško uključiti u rad Udruge „Kolarice”.
Kolarice očekuju i puno od proglašenja Parka prirode Dinara i više prilika za promociju kijevske baštine i plasman svojih vrijednih rukotvorina.

 

Video

Iz kategorije: Multimedia