Datum objave: 28. Srpanj 2020

ARSEN DEDIĆ / Danas slavimo Arsenov 82. rođendan i 55. rođendan njegove vječno mlade Stare Cure

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 55. godina Arsen, koji bi da je s nama danas slavio tek 82. rođendan, predstavio je prijateljima i štovateljima svoju lijepu, tužnu prijateljicu Staru Curu, pjesmu "Stara cura" koja će s nama ostati vječno mlada, a s njim naći svoje mjesto u vječnosti.
Nakon festivala "Melodije Jadrana 65" na kojem je pjevao "Staru curu" Arsen je dao prvi veliki intervju u novinama svog rodnog grada. Kazao je tada:  

-I pored nagrade žirija mojoj »Staroj curi«, kao najboljoj pjesmi festivala i nagrade za najbolji tekst lagao bih sebi, ako bih bio zadovoljan. Evo razloga mog nezadovoljstva.  Osnovno što me smeta, je to što nisam dobio nagradu publike. Ne želim da se ovo shvati kao častohlepnost — nipošto! Radi se, naime, o slijedećem: Nagrada žirija mi je apsolutno draga, ali ja ne pišem za žirije — ja pišem za ljude po osjećanjima i životima sličnim sebi. Pišući »Staru curu« (smatram je jednim od svojih, najboljih radova) mislio sam da sam napisao kompoziciju, koju će ljudi našeg kraja zavoljeti, jer je po glazbi, stihovima i tematici sasvim naša. Publika "Staru curu" nije doduše odbacila, ali je nije ni izdaleka primila prema mojim očekivanjima. Nije, dakle, postignut jači kontakt. E, baš u tome je stvar — o tome razmišljam. Tražim razloge za to na jednoj i drugoj strani i nalazim primjedbe i pjesmi i u pubblici. No, ovo bi me razmišljanje dovelo predaleko. Ostanimo na tome: pjesmi je nešto nedostajalo — ili je bila neuhvatljiva ili pomalo šokantna za prvo slušanje. Bilo je, mislim, i jednog i drugog. Ja je, međutim, neobično volim. Uvjeren sam da će imali svoju publiku.
Kako su stare cure primile Staru Curu?  
-Primio sam mnogo pisama od starih cura. Neka od njih su neobično lijepa. Većina mi zahvaljuje što sam ih se sjetio i posvetio im pjesmu. Druge su, međutim, pogođene ne razumijem zašto? Čini se da nisam dobio njihovu naklonost. Zahvaljujem i jednima i drugima Inače neobično volim tu temu i još ću joj se vraćati. Pjesmu sam pisao s apsolutnim simpatijama za te djevojke i žalim ako to nije očigledno.

Zbog Stare Cure, Arsen je imao puno problema. Prijetili su mu tužbama. Osuđivali su njegove stihove kao prostačke i uvredljive. Radijske postaje odbijale su emitirati tu pjesmu.
-Tvrdim da je "Stara cura", pisao je Arsen 1968. godine, moja najbolja pjesma i da će me naživjeti, da će nadživjeti sve nas zato što sam je pisao  s ljubavlju i zato što j ona opjevani trenutak iz mog života, onaj iz Šibenika mog djetinjstva, zime u njemu, lutanja nas dječaka i onih tihih žena koje žive same. Pišući tu pjesmu u zaštitu sam uzeo baš njih, te tužne žene koje ne nalaze svoje mjesto u životu, a meta su okrutnih šala i nepoštenih ogovaranja samo zato što su od ljubavi i života izgubljene.

 

Video

Iz kategorije: Multimedia

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3