Sidebar Menu

Datum objave: 15. Studeni 2019

ARSEN DEDIĆ / 55. rođendan "Kuće pored mora" i drugi Arsenovi jubileji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Godina velikih stvaralačkih jubileja Arsena Dedića, pjesnika, skladatelja, trubadura, tvorca izvorne šibenske klapske šansone, proteći će u njegovom rodnom Šibeniku kojeg je toliko volio i posvećivao, čini se bez posebnog spomena. Ova, 2019. godina trebala je(i) u Šibeniku biti Arsenova godina zbog nekoliko važnih jubileja iz prebogate riznice njegovog stvaralaštva. Naime 1964. godine, dakle prije 55 godina, Arsen je prvi puta izveo i objavio skladbe “Kuću pored mora”, "Moderatto cantabile" i "Okus soli", a s Hrvojem Hegedušićem i Zvonkom Špišićem utemeljio je zagrebačku školu šansone koja je hrvatsku uglazbljenu poeziju dovela do umjetničkih dosega usporedivih s francuskom šansonom i talijanskom kanconom.

Arsen je neizmjerno volio svoj Šibenik. Pjesnik Mladen Bjažić napisao je:  -Kada Arsen kaže Šibenik, kao da su mu usta puna slatkih smokava. Toliko ga jhe volio.

A voli li Šibenik Arsena?

Foto: Joško Čelar

 

Video

Iz kategorije: Multimedia

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.