Datum objave: 10. Listopad 2011

Bogat program HNK Šibenik za listopad

Dora Žganjer
Dora Žganjer


Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split idućih tjedana gostuje u šibenskom kazalištu s jednom od najznačajnijih drama dvadesetog stoljeća, klasikom Arthura Millera „Smrt trgovačkog putnika“ u režiji Dušana Jovanovića, s Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi. Predstava je klasično djelo koje je ušlo u povijest američke literature i u svjetsku literarnu baštinu. Priča prati  trgovačkog putnika Willyja Lomana, čiji životni ideal uspjeha na tragu „američkog sna“ doživljava brodolom kada u već poznim godinama dobije otkaz i zaključi kako vrijedi više mrtav nego živ. Predstava će na repertoaru HNK Šibenik biti izvedena u četvrtak 13. listopada u 20 sati. Osim Mustafe Nadarevića igraju: Snježana Sinovčić Šiško, Mijo Jurišić, Goran Marković, Vladimir Posavec Tušek, Marko Petrić, Andrijana Vicković, Trpimir Jurkić, Josip Zovko, Tajana Jovanović, Duje Grubišić, Anastasija Jankovska i Andrea Mladinić.

Još jedna odlična predstava, komedija “Gostioničarka Mirandolina” talijanskog dramatičara Carla Goldonija, koju u koprodukciji rade zagrebački i zadarski HNK, 22. listopada u 20 sati bit će uprizorena na daskama šibenskog kazališta. Predstavu režira Saša Broz, a u glavnim su ulogama Marija Škaričić, Ranko Zidarić i Zijad Gračić

Dječja predstava zadarskog Kazališta lutaka Mačak u čizmama igrat će u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima i to od 17. do 21. listopada u terminima u 10 i 11:15  sati. 17. 18. i 21. listopada predstava će osim u jutarnjim terminima biti uprizorena i u 12 i 15 sati.

Predstava za učenike viših razreda osnovnih škola „Kamenje“ kazališta Mala scena iz Zagreba igrat će 25. i 26. listopada u 10 i 12 sati. Redatelj je Ivica Šimić, a igraju mladi glumci Marko Hergešić i Filip Lozić.
"Kamenje" je predstava za mlade od 10 godine na više o dva dječaka od 13 i 15 godina koji, bacajući kamenje s nadvožnjaka na jureće automobile, prouzroče nesreću i smrt vozača. U sudskom procesu postavlja se pitanje krivnje i kazne, ali i odgovornosti za takav nesretan događaj. Jesu li dječaci krivi ili nisu i, ako jesu, kako ih kazniti? Tko je odgovoran za mladenačko nasilničko ponašanje i nesreće koje prate takvo ponašanje? Naša predstava postavlja sva ta pitanja i pokušava još jednom probuditi svijest o društvenoj odgovornosti kazališta za mladu publiku.

Za sam kraj listopada, Hrvatski barokni ansambl održat će koncert u HNK Šibenik, i to 29.listopada s početkom u 20 sati.
 

Iz kategorije: Kultura