Datum objave: 17. Rujan 2011

REGIUS na putu da postane šibenski kulturni brend

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Sudeći prema prvim reakcijama izvođača i publike, regionalni kulturno glazbeni festival REGIUS mora postati tradicionalna godišnja manifestacija. To bi značilo da je Šibenik u samo jednoj godini, nakon Terranea dobio i drugi odličan glazbeni festival pa sramežljivo, bez da se ureknemo, možemo reći da se kulturni život u našem malom gradu budi.
U dva dana Jadriju je posjetilo oko 800 gostiju, nastupilo je desetak bendova i glazbenih kolektiva iz cijele regije, a čisto sumnjamo da je itko otišao razočaran i požalio 90 ili 60 kuna koje je ostavio na ulazu. Publika je bila iznimno raspoložena i pristojna, a u dvije festivalske večeri nije zabilježen ni jedan incident. Mahom mlađi ljudi, uglavnom u dobi do 30 godina pohodili su Jadriju, ali reggae, punk i rock ritmovi na igralište su privukli i starije goste. Sredovječni njemački bračni par skeptično je platio ulaznicu i oprezno zakoračio u festivalski prostor, da bi ih kasnije vidjeli kako plešu i sa čašama pive u ruci natucaju stihove S.A.R.S.-ovog hita „Rakija“.

Osim beogradskog S.A.R.S.-a sinoć su publiku oduševili i osječki punkeri „Debeli precjednik“ te domaće snage „Officer Down“ iz Rijeke i „PleSka“ bend iz Splita. Potonji su otvorili drugu festivalsku odličnim coverima pjesama Azre i Dubioze kolektiv i podigli publiku na noge. Iako su mnogi žalili za makedonskim Superhiksom koji je u zadnji tren otkazao nastup zbog birokratskih komplikacija, Riječani i Splićani bili su na razini zadatka i uspješno odradili posao „rezerve“, što im je osiguralo prolaznu kartu kod zahtjevne šibenske publike. Pauze između nastupa glavnih izvođača kratili su domaći DJ kolektiv Bass Matters Crew i Rift Project (nepravedno su ostali zanemareni u prošlom izvještaju, ispričavamo se) koji su pult preuzeli oko 2 sata ujutro i u ranim jutarnjim satima s najupornijim posjetiteljima zatvorili prvi REGIUS.
Ines Rudan i Igor Bergam u samo mjesec dana uspjeli su organizirati fenomenalan dvodnevni tulum, na tome im čestitamo i ne sumnjamo da će dogodine REGIUS biti još bolji, veći i razvikaniji.

Objavljeno 17. 9. u 13 sati.

Regius već prvu večer opravdao očekivanja

Uoči izlaska na pozornicu slovenskog benda Sell out stvari nisu izgledale obećavajuće. Unutar ograđenog festivalskog prostora na igralištu na Jadriji nalazilo se tek desetak ljudi, uglavnom organizatora i volontera, dok se izvan koncertnog prostora po šumici i na rivi „muvalo“ bar dvjestotinjak lica. S obzirom da je REGIUS zamišljen kao festival na otvorenom, postojala je mogućnost da će se Šibenčani odlučiti za jeftiniju opciju i uz svoje piće izvana slušati koncerte. Na sreću, kad su slovenski reggae/ska punkeri Sell out, zapuhali u trube i pozvali „dezertere“ da dođu na „festivalček“, ekipa se lagano počela dizati i iz džepova vaditi kune za festivalsku ulaznicu. Plati pa se rugaj. No nitko se nije rugao.

Sell out su ispraćeni ovacijama, srpski punk rockeri Six Pack su pozivani na bis, a jedino su domaće snage, splitsko-zagrebački reperi Dječaci, sudeći prema reakcijama publike, malo zakazali. Iako najrazvikaniji bend, čak ni svojim novim hitom „Dalmacijo“ nisu uspjeli do kraja razgaliti domaću publiku. Nakon završetka službenog dijela programa pozornicu je preuzeo odlični lokalni DJ kolektiv Bass Matters Crew i zabava je potrajala sve do četiri sata ujutro. Prema prvim procjenama Jadriju je sinoć posjetilo oko 400 ljudi, što je, smatraju organizatori i više nego uspješno za prvu večer. Izrazito tolerantna publika nije zamjerila ni nekoliko kratkotrajnih nestanaka struje zbog pada napona; u mraku su nastavili pjevati i skandirati bendovima koji su strpljivo čekali da se problem riješi.


 

 

Iz kategorije: Kultura