Sidebar Menu

Datum objave: 13. Rujan 2011

Djeca poslala 40 - tak narodnih poslovica, odabrane tri

Diana Ferić
Diana Ferić

Tri su poslovice  nagrađene na natječaju koji je, u povodu proslave rođendana Jurja Šižgorića, raspisala šibenska  Gradska knjižnica koja nosi njegovo ime. To su: " Lijenost jako sporo hoda pa je siromaštvo brzo sustigne" petogodišnjeg Gabrijela Reljanovića, " Upali svjetlo umjesto da se tužiš na tamu;svaki dan bez osmjeha je izgubljen dan", koju je poslala Ana Matić te "Izreke su ukras govora"  koju je prijavila Lucija Rak.  Nagrađeni su dobili školski pribor i knjigu. Inače, na natječaj koji je Dječji odijel Gradske knjižnice raspisao među svojim korisnicima pristiglo je čak 40 - tak narodnih poslovica.


Juraj Šižgorić prvi je šibenski humanist i pjesnik te središnja ličnost šibenskog humanističkog kruga i jedna od najznačajnijih ličnosti kulturnog života u XV. stoljeću, kulturne povijesti i hrvatskog naroda. Rođen je u Šibeniku u prvoj polovici 15. stoljeća, a studirao je u Padovi gdje je doktorirao crkveno i svjetovno pravo. Bio je svećenik s mnogim dužnostima, među ostalim i biskupskog vikara dvaput. Postoje spekulacije o moćnim neprijateljima zbog gubitka očinskog imanja, a ostalih podataka o njegovu životu nema, stoga se nagađa i o godini rođenja i o godini smrti. Šižgorić je tijesno bio vezan uz svoj zavičaj te je svojemu latiniziranomu imenu često dodavao i sintagmu Sibenicensis Dalmata, a u djelima mu se očituje i domoljublje te protuturska tematika.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.