Datum objave: 25. Kolovoz 2011

Večeras završni koncert Vocal Masterclassa

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Završnicu petog  izdanja Vocal Masterclassa u Šibeniku obilježit će koncert u HNK Šibenik s početkom u 21 sat. Na programu će se naći najpoznatije arije i dueti iz operne literature koje će izvesti svi polaznici radionice koju je ove godine vodio nacionalni operni prvak Vitomir Marof. 
Glazbena radionica za umjetničko usavršavanje opernih pjevača Vocal Masterclass u Šibeniku se održava već pet godina, a posvećena je uglednoj opernoj pjevačici Majdi Radić. Do ove godine održavala se pod vodstvom ugledne europske glazbene pedagoginje, Slovakinje Eve Blahove, a od ove godine vodi ju Vitomir Marof,  jedan od pet hrvatskih nacionalnih opernih prvaka. Organizator ovog projekta je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, a pokrovitelj glazbena škola Ivana Lukačića.

Majda Radić rođena je u Šibeniku 17. svibnja 1933. godine. Vrlo rano počela se baviti glazbom, a u Muzičkoj školi pjevanje je učila kod Bruna Belamarića. Po dolasku u Zagreb pjevanje je nastavila učiti kod Miroslava Lunzera, a potom na Muzičkoj akademiji kod profesora Lava Vrbanića. Za vrijeme studija prvi je put nastupila na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u ulozi Polovjecke djevojke u Borodinovu Knezu Igoru. Godine 1959. postaje članicom Zagrebačke opere. Prva velika uloga Majde Radić bila je ona u Gluckovu Orfeju. Nakon tog uspjeha nizala su se brojna umjetnička ostvarenja te osebujne umjetnice. Rossinijeva Pepeljuga,Verdijeva Azucena, Amneris u Verdijevoj Aidi, Bizetova Carmen, Saint-Saënsova  Dalila, samo su neke od njih. U Sjedinjenim Američkim Državama ostvarila je bogat koncertni i scenski ugled, a po povratku u Zagreb 1978. godine kreirala  je jednu od svojih antologijskih kreacija, Eboli u Verdijevu Don Carlosu. U svoj bogati izvedbeni opus upisala je i Adalgisu u Bellinijevoj Normi.

Na žalost, 14. studenog 1984. godine, iznenadno nas je napustila jedna od najosebujnijih umjetničkih ličnosti. Njen koloraturni mezzosopran, raskošan, pastozan glas kakav se ne pamti na hrvatskim opernim pozornicama zauvijek je utihnuo, ali je sjećanje na izuzetnu umjetnicu ostalo, što pokazuje i već tradicionalno, peto izdanje Vocal Masterclassa.
 

Iz kategorije: Kultura