Datum objave: 24. Kolovoz 2011

Je li Neno Belan zasluženo pobijedio na šansoni?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Svi oni kojima je pobjednička pjesma s ovogodišnjih Večeri dalmatinske šansone zazvučala poznato, nisu se prevarili. „Oceani ljubavi“ u izvedbi Nene Belana zapravo je jedan od songova iz dječje predstave „Buratino“ ili „Zlatni ključić“ koja je otvorila prošlogodišnji jubilarni 50. MDF u Šibeniku, doduše s izmijenjenim tekstom i novim aranžmanom. I prošlogodišnja pjesma „Lipi moj grade“ koju je Belan izveo s klapom More, prvotno je napisana za potrebe Buratina, predstave u produkciji HNK Šibenik. Nije sporno da se radi o Belanovim autorskim djelima, pitanje je kosi li se s uvjetima prijave na natječaj činjenica da je skladba ranije izvedena? S obzirom da su mnogi Šibenčani iz glazbenih voda već primijetili ovu sličnost i komentirali znači li ovo da je Belan naumio svake godine na šansonu doći sa prerađenim songom iz Buratina i je li to uopće u skladu sa uvjetima Natječaja, upitali smo umjetničkog direktora Dušana Šarca za objašnjenje:
„Radi se o Belanovoj autorskoj pjesmi koja nije izvedena manifestacijama poput Večeri dalmatinske šansone. Prvotno je napisana za predstavu „Buratino“ koja se nakon premijere na Dječjem festivalu  nije izvodila, a na šansoni je izveo izmijenjenu verziju sa novim tekstom i drugačijim aranžmanom. To se ne kosi s uvjetima natječaja i on na to ima pravo. Iako, osobno, da se mene pita, ja nikad ne bi napravio tako nešto“, kazao nam je Šarac.
U uvjetima natječaja za prijavu skladbe za Večer novih skladbi između ostalog stoji:  „Skladbe poslane na Natječaj ne smiju biti ranije objavljivane i izvedene Autori jamče originalnost prijavljenih djela. U slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja festivala.“
Koristi li Belan šansonu kao sredstvo za promociju pjesama izvorno napisanih za drugu svrhu, koje se nisu imale priliku dovoljno prezentirati, ili postupa u skladu s uvjetima natječaja, ostavljamo čitateljima i ostalim izvođačima ovogodišnje šansone na prosudbu.

Iz kategorije: Kultura