Datum objave: 16. Kolovoz 2011

Šansa šibenskim izvođačima na 14. Festivalu dalmatinske šansone

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Direktorski dvojac Festivala dalmatinske šansone Branko Viljac i Dušan Šarac na današnjoj j konferenciji za novinare kazali su kako je ovo vjerojatno zadnja godina u kojoj se održava večer talijanske kancone. „Čega je previše to ne valja pa ćemo ove godine zaključiti talijanski ciklus“, objavio je Šarac i za dogodine kad se održava jubilarno 15. izdanje festivala, najavio svojevrsnu retrospektivu najboljih hitova sa dosadašnjih šansona.Četrnaesto izdanje Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku počinje u petak 19. kolovoza na Ljetnoj pozornici. Prva večer, kao i dvije godine do sad rezervirana je za Večer talijanske kancone „Bella Italia, lijepa Hrvatska“, na kojoj će biti izvedeni originali i prepjevi poznatih talijanskih pjesama. 
„Šibenik je osim grada pjesme postao i grad festivala, imamo tri prepoznatljiva festivala u razdoblju od dva mjeseca: Dječji festival, šansonu i od sad Terraneo“, istaknuli su direktori.
O favoritima među izvođačima na večeri novih skladbi nisu željeli govoriti, no priznali su da su ove godine nastojali zastupiti što više debitanata i šibenskih izvođača pa su tako svoje mjesto među natjecateljima našli klape Brodarica, Šufit i Nas Quatros, kao i debitanti Duško Ivelić, Max Hozić i slovenska pjevačica Nuška Drašček.

Voditeljski dvojac: Nevena Rendeli i Robert Ferlin

U show programu nakon večeri novih skladbi Šarac i Viljac su priliku odlučili dati autoru nekih od najboljih klapskih hitova Peri Kozomari čije će skladbe izvesti klape Kampanel, Intrade, Maslina, Iskon, Cambi te Špiro i vokalisti Salone. Tko će od 25 izvođača ponijeti kući vrijednu nagradu „Šansonjer“ koji je ove godine izrađen od bračkog kamena autorice Mire Schwyter, doznat ćemo 20. kolovoza na ljetnoj pozornici ili, kao i svake godine dosad uz izravan prijenos na HTV-u. Ovogodišnja novost je i voditeljica Nevena Rendeli koja će uz kolegu Roberta Ferlina zamijeniti Barbaru Radulović u vođenju programa. „Čuli smo kako se Nevena hvali svojim šibenskim korijenima, ljeta provodi u Pirovcu pa nam je to, osim njenih voditeljskih kvaliteta bila jedna od smjernica u odabiru“, kazao je Viljac.

Karata ima u slobodnoj prodaji

Vezano za ulaznice, oko kojih svake godine nastaje problem jer „obični“ građani smatraju da se one razdjele institucijama lokalne vlasti a ljubitelji dalmatinske pisme ostanu uskraćeni, Viljac tvrdi da ulaznica još ima u prodaj. „Moramo ispuniti svoje obveze i podijeliti dio karata, ali sve strukture društva su zastupljene. Ulaznice se rezerviraju preko cijele godine, velika je potražnja, ali tako je na svim glazbenim festivalima ovog tipa.“ Ipak, ostalo je nešto i u slobodnu prodaju, u turističkoj agenciji Cromovens na trgu ispred katedrale, prodaja je počela danas točno u podne. Karte se prodaju po 50 kuna za stajaća, 100 kuna za bočna i 150 kuna za sjedala na parteru i tribini.

Iz kategorije: Kultura