Sidebar Menu

Datum objave: 22. Srpanj 2011

Ponovno se raspisuje natječaj za ravnatelja HNK ŠIbenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko  kazalište jednostavno nema sreće s izborom ravnatelja. Kazališno vijeće danas je odlučilo da ne može prihvatiti uvjete koje traži izabrani ravnatelj Marko  Torjanac pa  će raspisati novi natječaj. To će biti četvrti pokušaj izbora prvog čovjeka šibenskog teatra od kraja prošle godine do danas.
Sve je počelo blamažom oko imenovanja poznate kazališne umjetnice Senke Bulić koju je aktualan gradska vlast predložila za v. d. ravnateljicu krajem prošle godine ali je taj prijedlog dočekan "na nož" u Gradskom vijeću koje je pokazalo značajnu dozu primitivizma i prijedlog nije prošao. Potom je raspisan natječaj za ravnatelja na koji su se javili brojni eminentni kazališni stručnjaci ali je ubrzo poništen jer je istekao mandat Kazališnom  vijeću. Nakon toga je imenovano novo Kazališno vijeće koje je raspisalo novi natječaj, Mislilo se da će priča biti okončana po sistemu "treća sreća" ali očito da u Šibeniku ni to ne pali. Javilo se sedam kandidata, opet mahom poznata imena u kazališnom životu. Kako bi se izbjegla politizacija predložen je  Marko Torjanac kao  kandidat s dobrim referencama koji bi mogao odgovarati i opoziciji i poziciji u Gradskom vijeću. Tako je i bilo pa je on u svibnju jednoglasno izabran. Međutim, ničim izazvan u lipnju je iznenada priopćio gradonačelniku Grada Šibenika dr Anti Županoviću da ne može preuzeti tu funkciju jer  mu ne odgovara način financiranja šibenskog teatra po sistemu riznice. Ta je njegova reakcija mnoge začudila budući da se natjecao na oba natječaja pa se moglo pretpostaviti da je bio upoznat s tim što ga u šibenskom kazalištu čeka. Tim više što je nakon izbora izjavio:"Šibenski teatar poznam, igrao sam tamo, imam samo ugodna iskustva. Mislim da se svuda gdje postoje mogućnosti, može dobro raditi. U programu sam elaborirao svaki segment, svaki dio djelovanja kazališta i Međunarodnog dječje festivala, a napravio sam i plan kako unaprijediti svaki taj dio u umjetničkom odnosno kvalitetnom, i produkcijskom smislu". Neki su ga u šibenskom teatru pokušali  odgovoriti od toga da udustane pa je uslijedilo nagovaranje i pregovaranje o uvjetima i mogućnostima da se  djelomično promjene načini financiranja i da se šibensko kazalište djelom izuzme iz riznice no očito da je to propalo i da  Marko Torjanac neće preuzeti funkciju na koju je izabran. Nakon svega ostaje pitanje je tko će se više uopće javiti na sljedeći natječaj kad je sve poprimilo krajnje neozbiljnu i pomalo smiješnu notu.  

 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam