Datum objave: 15. Srpanj 2011

Kinezi i recesija pojeli zavičajni kutak ispod katedrale

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Zavičajni kutak sa autohtonim dalmatinskim i šibenskim suvenirima i ove se godine nalazi na rivi, odmah ispod Katedrale. Na prvu se lokacija čini idealnom, svi gosti u šetnji Šibenikom kad tad završe na katedralnom trgu, a domaće ulje, rakije, prirodni sapuni i suveniri od prirodnih materijala su na dohvat ruke i čine se kao idealan podsjetnik na grad u srcu Dalmacije. Ali dvanaest proizvođača autohtonih proizvoda ispod katedrale zasad se, umjesto u novcu kupa samo u znoju. „Trenutno prodaja ide jako loše, prava sezona tek počinje, ali zasad turisti nisu zainteresirani za naše proizvode. Uglavnom prođu, bace pogled na suvenire, ponekad pitaju za cijenu, ocijene da im je nezanimljivo ili preskupo pa odu. Tu smo svaki dan od 9 ujutro do 11 navečer, dobili smo dozvolu za besplatno postavljanje štandova u periodu od 28. lipnja do početka rujna, na čemu smo zahvalni gradskoj upravi i udruženju obrtnika“, kaže nam Denis Škugor proizvođač suvenira od prirodnih materijala, inače i predsjednik etno- kulturne udruge Bagatin.
Već smo pisali o Šibeniku kao tranzitnoj destinaciji, prekratkom vremenu koje turisti provedu u gradu pa nije ni potrebno navoditi razloge zašto gosti nisu zainteresirani za kupnju suvenira u gradu gdje ih ništa ne veže i prelete ga za sat i pol vremena. Proizvođači iz zavičajnog kuta ne krive nikoga, malo zamjeraju turističkim vodičima što se ne potrude i ne animiraju turiste da obrate pažnju na njihove proizvode. „Zamolili smo članove udruga turističkih vodiča da nam iziđu u susret, obećali su da će se potruditi. Ako ništa drugo, želimo turiste izvući iz China shopova“, govori jedna od proizvođačica prijeko pogledavajući u smjeru kičastih štandova sa drangulijama s Dalekog istoka, oko kojih se, ako ćemo iskreno, mota znatno više ljudi, dok Zavičajni kutak zjapi prazan.
Ovo je četvrta godina da domaći proizvođači na ovaj način žele predstaviti svoje proizvode; dosad su bili smješteni na Meduliću i ispred Katedrale, kod vijećnice. „Zarada je, logično, bila najbolja dok smo bili ispred Katedrale, no tamo smo izgledali neuredno, ko' da nas je netko nabacao“, mišljenja je Škugor. Najviše bi volio prodavati na Meduliću, „tamo je ambijent idealan, ali, restorani i kafići su, naravno, prioritet“, zaključuje ironično. 
 

Iz kategorije: Kultura