Datum objave: 23. Lipanj 2011

Iračka djeca bez roditelja nastupila na MDF-u

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Djeca bez roditelja iz Iraka borave na Međunarodnom dječjem festivalu, a  održala su i kratki program na Ljetnoj pozornici. Izveli su tradicionalne iračke pjesme.
Riječ je o djeci u dobi od 10 do 14 godina čiji su članovi obitelji žrtve izravnog ratnog djelovanja ili su stradali od posljedica mina. Djeca su ostala bez jednog ili oba roditelja, iznimno su siromašna i dolaze iz različitih dijelova Iraka. U Šibenik su došli u organizaciji zaklade „Hrvatska bez mina“ koja je za 39 iračke djece osigurala jedanaestodnevni boravak u Hrvatskoj. Prva dva dana svog posjeta bili su u Zagrebu, a ostatak gostovanja provode u odmaralištu Hrvatskih šuma u Sukošanu. Zaklada Hrvatska bez mina uz svoju osnovnu djelatnost - prikupljanje sredstava za razminiranje Hrvatske - pomaže i žrtvama mina i ljudima koji žive u miniranim područjima i izvan Hrvatske, a od nedavno je uspostavljena suradnja ove zaklade s kolegama iz Republike Iraka.
Kroz ovu i slične suradnje MDF potvrđuje svoj edukativni karakter jer osim predstavljanja stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva, direkcija MDF-a veliku pažnju poklanja interkulturalnosti i rušenju predrasuda.

Iz kategorije: Kultura