Datum objave: 21. Lipanj 2011

Svijet kroz dječje oči- prije 100 godina

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kakav je bio dječji svijet u različitim hrvatskim regijama i seoskim sredinama potkraj 19. i početkom 20. stoljeća kad nije bilo mobitela, kompjutora i skupih tvorničkih igračaka, kako su se djeca oblačila i što su se igrala, prikazuje izložba „Svijet u očima djeteta“ otvorena jutros u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.
Izložba obuhvaća razne teme : trudnoću, porođaj, krštenje, liječenje, vjerovanja, običaje, odijevanje, pokućstvo, igre-sve kroz dječje oči. U davna vremena trudnici se nije smjelo uskratiti jelo koje je zaželjela jer će dijete imati ožiljke po tijelu, a osoba koja joj uskrati hranu, dobit će ječmenac na oku. Ako pak trudnica ubije zmiju dijete će biti ljutite naravi, a ako jede puževe- dijete će biti balavo. Zbog praznovjerja su se uvriježili običaji koji u nekim mjestima vrijede i danas: zaštitnu moć za dijete imaju paunovo perje, ogrlice od koralja ili crvenog konca, a osušena pupkovina se čuva do smrti kao zaštita od zlih sila.
Kesteni i žirevi umjesto Pokemona i Play stationa
Ovisno o imovinskom statusu roditelja i podneblju odjeća i frizure su se mijenjali, djevojčice su nosile pletenice koje su se motale oko glave, a dječake se šišalo na kratko i glavu pokrivalo šeširom ili kapom.
Igračke su djeca sama izrađivala od plodova kestena, žira, tikvica, povrća, a oni imućniji dobivali su drvene rezbarije sa sajmova i seoskih proštenja.
Tako se na izložbi mogu vidjeti šareni drveni konjići, lutke odjevene u narodnu nošnju, pomagalo za plivanje- tikve, kao preteča današnjih „buvela i mišića“.
Ovu izložbu u sklopu MDF-a organizirali su i postavili članovi zagrebačke Posudionice i radionice narodnih nošnji Marija Vučković i Domagoj Ljubić.
Posudionica djeluje već 62 godine od kad sustavno prikuplja nošnje i iznajmljuje ih ili posuđuje raznim udrugama, kazalištima, muzejima, vrtićima ili školama.

I Zujalice pohvalile izložbu

Ova neobična izložba otvorena je do 2. srpnja, a danas su je osim brojne festivalske djece obišle i Zujalice, mladi novinari sa radionice Radio Šibenika, Eva, Stipe, Nera i Svjetlana.
„Uvijek obavljamo novinarske zadatke u grupama, zabavnije je. Svako jutro voditeljica Maja podijeli nam teme i onda obilazimo događaje. Najdraže nam je tražiti goste i postavljati im pitanja. Jučer smo u emisiji razgovarali sa voditeljicom zbora Cvrčak Sonjom Batur, ali ova izložba nam se dosad najviše svidjela“, kažu mali novinari i podsjećaju nas da ne zaboravimo slušati njihovu emisiju na Radio Šibeniku svaki dan od 14:30.
 

Iz kategorije: Kultura