Datum objave: 15. Lipanj 2011

ZKM-ovo „Ružno pače“ otvara 51. MDF

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Na 51. MDF-u bit će izvedeno dvjestotinjak programa s više od 1200 sudionika, a kao i prijašnjih godina očekuje se oko 60 tisuća posjetitelja, dolaze sudionici iz Makedonije, Litve, Latvije, UK , Slovenije, Njemačke, Norveške, Austrije, Kine, Srbije...
Svečano otvaranje održava se u subotu, 18. lipnja u 21 sat na Ljetnoj pozornici, a traje do 2. srpnja. Festival će otvoriti predstava Zagrebačkoga kazališta mladih «Ružno pače» u režiji Roberta Waltla i dramaturškoj obradi Ivice Buljana. Prema poznatoj i jednoj od najizvođenijih bajki Hansa Christiana Andersena tekst je za predstavu napisao Ivor Martinić, stihove songova Olja Savičević Ivančević, a  uglazbio ih je Mitja Smrekar. Igraju Nina Violić, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina...

Predsjednik Josipović zbog MDF-a ne sudjeluje na Gay paradi

Svečanome otvaranju MDF-a nazočit će njegov pokrovitelj i veliki prijatelj Festivala predsjednik RH prof. dr. Ivo Josipović, ministar kulture Jasen Mesić i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren. Josipović je, kako prenose mediji otkazao sudjelovanje na subotnjem Gay prideu u Zagrebu ispričavši se prethodno dogovorenim obvezama u Šibeniku. Ipak, osudio je splitsko nasilje i nazvao ga ružnim licem Hrvatske dodavši da očekuje podnošenje kaznenih prijava protiv počinitelja nasilja na splitskom Gay Prideu.

Bogat radionički i noćni program

Posjetitelje 51. MDF-a uz dramske i lutkarske predstave očekuje mnogo glazbe i plesa: gostovanje kineske dječje opere, latvijskoga baleta «Snjeguljica i sedam patuljaka», predstava o vještici Hillary koja na djeci zanimljiv i zabavan način približava operu, «1001 noć» u izvedbi Plesnoga ansambla Sjene...  do uvijek raspjevanih  i rasplesanih uličnih zabavljača u programu Trgovi i ulice. Već drugoga festivalskog dana šibeska će publika moći vidjeti i jednu filmsku pretpremijeru: hrvatski igrani film za djecu «Koko i duhovi» u režiji Danijela Kušana. I ove nas godine na Festivalu očekuje Sajam knjige s novim naslovima i nagradnim igrama, brojni radionički programi, bogat Program tradicijske kulture i Noćni program koji će ove godine započinjati u 22,30, a odvijat će se u prostoru Četiri bunara. 
Tradicionalno predfestivalsko ukrašavanje grada gotovo je dovršeno, do subote će sve biti spremno za svečano otvorenje 51. MDF-a.

Iz kategorije: Kultura