Sidebar Menu

Datum objave: 20. Svi 2011

Kulturna manifestacija u čast Aime Cesaireu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Znaju li Šibenčani za veliko prijateljstvo Aime Cesairea i Petra Guberine, imaju li uopće pojma tko su oni? Radi se o jezikoslovcu, fonetičaru i utemeljitelju Poliklinike Suvag rodom iz Šibenika, te slavnom afričkom književniku, obojici  svjetski poznatim uglednicima.  Zajedničko im je to što su se tridesetih godina prošlog stoljeća družili su Guberininom rodnom Šibeniku, kad je i nastalo Cesairevo najpoznatije djelo „Zapis o povratku u zavičaj“, svojevrsna himna svih Afroamerikanaca na svijetu. Ipak, u Šibeniku malo tko zna za Cesairea i Guberinu, a ni povodom smrti afričkog književnika 2008.godine, u našem gradu ništa se nije promijenilo. Kulturna udruga za promicanje uloge mladih- Manifest nepravdu je odlučila ispraviti i dostojno obilježiti uspomenu na dvojicu velikana dvodnevnom manifestacijom „Aime Cesaire na žalu Martinske“.

Afrički bubnjevi i večer poezije

Obilježavanje počinje večeras u 18 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić gdje će organizatorice, pjesnikinja Maja Klarić, fotografkinja Dijana Klarić i novinarka Snježana Klarić predstaviti program, a održat će se i predavanja na temu „kritika i usporedba djela Aimé Césairea i Le Clesia“, „Svjetionici Afrike – Césaire i Senghor“ te projekcija dokumentarnog filma Martinska- Martinique“ redatelja Lawrencea Kiirua.Sutra s početkom u 11 sati u dvorištu osnovne škole Faust Vrančić održat će se radionica zapadnoafričkih ritmova koju će voditi Nenad Kovačić, djembe majstor i član bendova Afion, Antenat i Naš mali afro bend.U caffe baru „Šešula“ u Docu u 18 sati program se nastavlja uz večer poezije koju će na francuskom i hrvatskom jeziku čitati Pero Mioč i Radomir D. Mitrić nakon čega slijedi živa svirka uz „Duo Antiqua“.Radionica afričkih ritmova održava se i u nedjelju isto vrijeme na istom mjestu, a svi polaznici pokazat će i odbubnjati sve što su naučili na završnom koncertu u caffe baru „Nostalgija“ (ex Park).Ovako je izgledala jedna od prošlih radionica Nenada Kovačića.

 

  

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam