Datum objave: 19. Svibanj 2011

Osniva se Društvo prijatelja šibenske starine

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prije više od pola stoljeća 1955. godine u Dubrovniku je osnovano Društvo prijatelja dubrovačke starine. Cilj društva je skrb o održavanju, zaštiti, konzervaciji, rekonstrukciji i restituciji spomenika u tom kraju s naglaskom na gradske zidine i fortifikacije. „Ako postoji grad koji na neki način može preslikati dubrovački model, to je Šibenik čija nam je bogata kulturna baština glavni motiv za pokretanje cijele priče“, kazao nam je jedan od inicijatora, Hrvoje Zekanović, inače profesor geografije i zaposlenik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije.Na sinoćnjem, tek inicijalnom odboru budućeg Društva prijatelja šibenske starine utvrđeni su statut, ciljevi i model rada društva, a dogovoreno je da će kroz mjesec dana udruga biti i službeno formirana.Osim zaštite, konzervacije i rekonstrukcije spomenika i starina u gradu, članovi društva planiraju održavanjem predavanja, povijesnim i arheološkim istraživanjima te organiziranjem kulturnih i sličnih manifestacija izlaziti prema široj javnosti kako bi upoznali građane sa kulturno-povijesnim spomenicima šibenskog područja, te istaknuli njihovu kulturnu vrijednost.

Uređenje tvrđave Baroni

Kao svoje kratkoročne ciljeve društvo ističe postavljanje spomen obilježja Anti Šupuku, Robertu Visianiju, Simi Matavulju, uređenje fasada, pročelja i prozora u staroj jezgri, organizaciju predavanja i tribina s ciljem predstavljanja društva. Kroz razdoblje od dvije godine članovi društva planiraju organizirati manifestacije poput Varoške fešte, kojom bi se promovirale specifičnosti Šibenika, poput toverni sa svojim kitama, šibenske kape, a planiraju i okupiti sve šibenske klape na jednom mjestu... S vremenom udruga namjerava s projektima aplicirati za sredstva domaćih i međunarodnih fondova. Dugoročne aktivnosti svakako uključuju uređenje četiriju šibenskih tvrđava, od čega je tvrđava Šubićevac (Baroni), kao jedina u vlasništvu grada, prioritet. U planu rada društva navodi se uređenje i revitalizacija zapuštenog restorana, uklanjanje bunkera i uređenje okoliša tvrđave.

Članovi društva- ugledni i stručni Šibenčani

Društvom će upravljati Veliko vijeće od 30-ak članova koje čine istaknuti šibenski konzervatori, muzealci, geodeti, arheolozi, ali i svi oni koji su se iskazali na svom polju djelovanja. Iako je društvo od početka istaknuto kao apolitična organizacija koja okuplja prvenstveno zaljubljenike u Šibenik, inicijatori tvrde da su i političari dobrodošli ako u udruzi promiču šibenske interese. Zekanović priznaje da je društvo od Gradske uprave dobilo bezuvjetnu podršku, što pokazuje i činjenica da se na sinoćnjem inicijalnom odboru pojavio gradonačelnik Ante Županović sa oba zamjenika. Članovi društva bit će još i konzervator Miro Škugor, predsjednik ŠGF-a Vlado Kužina, direktor Turističke zajednica Grada Šibenika Dino Karađole, gradski vijećnik Ivica Poljičak...„Nismo megalomani, shvaćamo financijska ograničenja, najprije se želimo o svemu detaljno dogovoriti i dobiti podršku što više građana i institucija pa ćemo vidjeti kako i što ćemo dalje“, govori Zekanović najavljujući službeno formiranje Društva kroz period od mjesec dana.

Iz kategorije: Kultura