Sidebar Menu

Datum objave: 27. Travanj 2011

Nastavlja se inicijativa za pokretanje Muzeja šibenske pisme

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Iako Skupština klapa Šibensko-kninske županije nije održana, nastavlja se inicijativa za pokretanje Muzeja šibenske pisme u Šibeniku.. Naime, Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije osnovana još prije desetak godina, nikad nije u potpunosti zaživjela pa je sinoć u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić predsjednik Udruge Filijan Vuletić, inače voditelj klape Fortica, sazvao Skupštinu svih članova na kojoj je  trebalo odlučiti hoće li udruga nastaviti s radom ili se ugasiti zbog nedostatka interesa. Dvanaest pristiglih članova zaključilo je da će se Skupština održati u roku od 30 dana, uz prethodno anketiranje članova svih 36 klapa koliko ih trenutno postoji na području županije.U međuvremenu su formirane dvije tročlane radne grupe koje će voditi koordinator Filijan Vuletić. Članovi radnih grupa su Nikica Širinić, Antonio Gluić, Ivo Mikuličin, Igor Karađole, Frane Kalauz i Marija Bubica. Jedna grupa će raditi na projektu objavljivanja Zbornika šibenskih klapskih pisama i napjeva, dok će druga intenzivirati inicijativu za pokretanje već spomenutog Muzeja šibenske pisme.

Muzej "Glasovi Šibenika" u palači Rossini

Podsjetimo, ideja o osnivanju takvog muzeja postoji već nekoliko godina, a sinoć ju je klapašima predstavio inicijator projekta, etnolog, Jadran Kale. Muzej grada Šibenika je za ovu namjenu već otkupio tri kata palače Rossini, a u fazi otkupa su prizemlje i ulaz, iako cijela priča, kako to u Šibeniku obično biva, napreduje puževim korakom.Iako su projekt u načelu podržali Hrvatska glazbena unija i Kulturno vijeće Grada Šibenika, najveći dio potrebnih sredstava treba osigurati Zajednica udruga klapa, čije je postojanje još neizvjesno. Voditelj ansambla „Bonaca“ Ivo Mikuličin rekao je kako daje bezrezervnu podršku projektu, no potrebno je odlučiti hoće li cijeli projekt nositi Udruga ili netko drugi. „Već se godinama zavaravamo, šibensko klapsko pjevanje nalazi se u silaznoj putanji. Zaostajemo u onim segmentima u kojima smo nekoć bili najbolji poput pjevanja uz instrumentalnu pratnju. Zbog toga je važno da se udružimo krenemo s projektima“, rekao je Mikuličin i podsjetio kako se Skupština održava samo šest dana prije 40. obljetnice osnutka klape Šibenik. Unatoč brojnim problemima, očito je da postoji suglasnost i velika želja za osnivanjem muzeja „Glasovi Šibenika“ koji bi trebao sadržavati  arhivsku građu, notne, stihovne te audio i video zapise znamenitih šibenskih klapa, bandova i glazbenika, pa se malobrojni okupljeni na sinoćnjoj Skupštini nadaju svijetloj budućnosti projekta.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam