Datum objave: 14. Prosinac 2010

Tko se boji Senke Bulić?

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Nema važnijeg medija u Hrvatskoj koji nije danas  prenio vijest da će Senka Bulić,priznata glumica i kazališna  ravnateljica, koja je u žiži javnosti i zbog nedavnog otkaza  u Pučkom otvornom  sveučilištu u Velikoj Gorici,  postati za sada v. d. ravnateljice  Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Zašto je to vijest? Zato što  je jedna priznata i cijenjena kazalištarka, koja je bezličnu i nepoznatu  scenu u  Novoj Gorici u kratko vrijeme preobratila u kultno središte kazališnog života odlučila doći u jedno malo, provincijsko kazalište u nastajanju.

Hoće li Senka Bulić izdići Šibenik iz prosječnosti?

Šibenik odavno nije u medijima bio tako visoko plasiran po nečemu pozitivnom i dobrom, nečemu što obećava. No, Šibenik ne bi bio Šibenik da se taj pozitivni događaj ne pokušava omalovažiti i staviti u kontekst koji mu ni u kom slučaju ne pripada. Vjerojatno iz straha od promjena i dolaska novog čovjeka sa strane, kako doznajem, uskovitlao se sindikat šibenskog kazališta,  a neki uvaženi " kreatori javnog mnijenja" dovode u pitanje razumnu  odluku gradske vlasti da osigura dodatna sredstva za rad Kazališta pod palicom Senke Bulić i žale za mogućim gubitkom "pučkog teatra" u Šibeniku. Strah me je i od moguće politizacije na Gradskom vijeću i mogućnosti da se ne skupi dovoljno ruku za potvrdu izbora Senke Bulić za v. d. ravnateljice. Činjenice, e kada bi se samo one gledale,  idu njoj u prilog.  Za njena ravnanja scena Gorica je u četiri godine producirala 22 predstave i postala  kulturni brand Velike Gorice.  Prihodi kazališta povećavali su se svake godine, a na toj su sceni radili  Paolo Magelli, Ivica Buljan , Robert Waltl, Ana Karić, Boris Buzančić, Milan Pleština, Nina Violić, Goran Navojec, Ana Begić, Enes Kišević, Bojan Navojec, TBF, Let 3…

Kvaliteta se plaća

Podrazumjeva se da je priznata umjetnica imala svoje uvjete za dolazak u Šibenik i da cijena, bez obzira na krizu i mali budžet Grada Šibenika, nije visoka prema mogućem i izglednom dobitku za  Kazalište, kulturni život uopće i izdizanje Šibenika iz niske duhovne prosječnosti.  Mislim da je to što je Šibenik, pristankom Senke Bulić da dođe na čelo  Kazališta, dobio priliku za izgradnju urbane i  provokativne kazališne scene, jedna od najboljih stvari koja mu godinama unazad dogodila i da taj izazov treba podržati, a ne ga u korijenu sasjeći. Lijepo je Senka kazala u jednom intervju: Ne pristajem na ideju da publiku zanimaju isključivo “lakši” programi. Ta ideja nije primjerena ideji javnog kazališta, a tim stavom se često publiku manjih sredina osuđuje na prosječne programe i reducira im se spektar programa, kao da je u njemu anticipirala stavove koji se, u povodu njezina dolaska, pokušavaju u javnosti nametnuti kao relevantni.

Markantna žena velikog talenta

Ja ću, nasuprot tome, citirati uvažog kolegu Miljenka Jergovića koji je  o Senki Bulić napisao: Senka Bulić markantna je žena, lijepa glasa i velikoga glumačkog talenta. Ona nije starleta, nego je intelektualka, po čemu je danas skoro endemski slučaj među hrvatskim glumicama. Kao ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici od kazališta u tom gradu stvorila je ozbiljan, repertoarno respektabilan i nemoguće jeftin i materijalno nezahtijevan teatar i financijski unaprijedila Pučko otvoreno učilište. Držim plačeve da joj to uspije u Šibeniku i da su  oni koji su joj ponudili da vodi šibensku kazališnu kuću znali u što se upuštaju te da će je moći pratiti. I još nešto, da se ne dogodi nova blamaža za Šibenik i da je Gradsko vijeće potvrdi kao v. d. ravnateljice.

 

Iz kategorije: Kultura