Datum objave: 20. Studeni 2023

U POČAST MILIVOJU ZENIĆU / Šibenska gradska knićnica danas organizira skup sjećanja na jednog od najvećih šibenskih intelektualaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom 12 .obljetnice smrti Milivoja Zenića (Šibenik, 14. kolovoza 1953. — Šibenik, 20. studenoga 2011.), istaknutog šibenskog i hrvatskog intelektualca, cijenjenog knjižničara i dugogodišnjeg ravnatelja Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik, danas u 12:00 u Knjižnici će o njemu govoriti njegovi kolege i prijatelji.

Među njima bit će prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Edita Bačić, knjižničarska savjetnica, koja je do umirovljenja godinama vodila knjižnicu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, i dr. sc. Marinko Šišak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu, do umirovljenja djelatnik Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Kao neumorni promicatelj kulture knjige i čitanja, Zenić je znatno unaprijedio knjižničarsku struku u svojoj sredini, prije svega zalaganjem za stručno usavršavanje djelatnika Knjižnice i podizanjem razine knjižničarskih usluga, lobiranjem za novi prostor Knjižnice (u koji se uselila 2005.) i pokretanjem njezine izdavačke djelatnosti (1992.).

Autor je triju knjiga, u kojima je obradio šibensku kulturnu baštinu, književnu, knjižnu i knjižničnu prije svega: U pohvalu od grada Šibenika: "Pisana riječ od najstarijih vremena do danas" (2002), "Šibenska katedrala" (2003) i "Stari Šibenik: Kalama, skalama i butama" (2010).

Prvu knjigu objavila je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik, drugu Šibenska biskupija, a treću Zagrebački holding, Podružnica AGM. Četvrtu knjigu, izbor tekstova pod naslovom "Šibenik, srcem i umom" (2016), posmrtno mu je objavila Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik, u kojoj je proveo cijeli radni vijek, gotovo sve to vrijeme kao njezin ravnatelj.

Susret organizira Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.

Iz kategorije: Kultura