Datum objave: 28. Kolovoz 2023

PJESNIČKA REZIDENCIJA VESNE PARUN / Dobitnica Katja Grcić održat će u Centru koralja kreativnu poetsku radionicu

Diana Ferić
Diana Ferić

Pjesnikinja, dramaturginja i prevoditeljica Katja Grcić privodi kraju svoj dvotjedni boravak na otoku Zlarinu u sklopu pjesničke rezidencije Vesna Parun u organizaciji Kulturne udruge Fotopoetika, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Šibenika. No do kraja rezidencije ostalo je sasvim dovoljno vremena za dva javna književna programa koja će se održati u okviru Rezidencije na otoku Zlarinu, danas 28. kolovoza, te u Šibeniku, u srijedu 30. kolovoza. Na otoku Zlarinu danas slijedi kreativna poetska radionica u Centru koralja, a u Šibeniku književna večer na green stageu ispred kluba Azimutu.

ZLARIN, VESNA, RIJEČI I KORALJI

Danas od 18:00 do 19:30 sati u Hrvatskom centru koralja Zlarin održat će se kreativna poetska radionica koju će voditi Katja Grcić, dobitnica ovogodišnje pjesničke rezidencije koju treću godinu zaredom organizira KU Fotopoetika. „Dobro došli su svi između 14 i 114 godina željni kreativnog druženja i dobre zabave! Prijaviti se možete u TZ Zlarin ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. „, poručili su sa Zlarina.

Dani na otoku prolaze brže nego na kopnu - svakodnevni se mikro rituali s lakoćom ritmički uvezuju, čini mi se da se vrte nezaustavljivom lakoćom, poput derviša: posjet ruševnoj kući Vesne Parun, pedaliranje na drugu stranu otoka, filmske večeri, pisanje, čitanje, lov ciplića na teću, potraga za bosiljkom, komarci, koralji, kuhanje, snimanje zvukova otoka, razgovori s mještanima“, priča Katja o svojim danima na otoku u šibenskom arhipelagu te nastavlja:

Centru koralja, predivnom novootvorenom muzeju, nude mi čitaonicu u nastanku kao oazu i radno utočište - objeručke prihvaćam - tu se s lakoćom koncentriram i radim. Vesna me pritom nadgleda s jednog zida, smiješi se. Jutros ću na izlet na Prvić, popodne imamo najavljenu kišu i pjesničku radionicu, radujem se i jednom i drugom. Igrat ćemo se preslagivanja Vesninih stihova, ali ćemo stvarati i vlastite pjesničke svjetove uz pomoć kreativnih zadataka - koncept sam prije nekoliko godina razvila za potrebe jedne radionice na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, sad sam se sjetila da bih ga mogla osvježiti i revitalizirati. Kreativno druženje s mještanima i posjetiteljima Zlarina bit će šećer na kraju mog inspirativnog boravka na "zlatnom otoku.", poručila je dobitnica treće rezidencija koja nosi ime po najpoznatijoj Zlarinjanki.

PJESNIČKE ZBIRKE I SESTRE PO POEZIJI

Katja Grcić rezidencijalni program privest će kraju u Šibeniku, književnom večeri u Azimutu, odnosno na livadi ispred Azimuta ukoliko to vremenske prilike dopuste u srijedu, 30. kolovoza, u 19 sati.

Čitat ću poeziju iz svoje nove (duple) pjesničke zbirke ISTINA nedjeljom i drugim danima koja samo što nije izašla iz tiska i razgovarati s dragom mi "soul sistericom" Majom Klarić - pjesnikinjom, prevoditeljicom i kulturom radnicom. Pozivam Šibenčane da nam se pridruže, potrudit ćemo se da bude hranjivo za dušu“, uputila je Katja Grcić riječi na koje je teško ostati ravnodušan i ne doći poslušati što su pripremile.

Vidimo se na otoku, a potom i u Šibeniku“, poručuju pak iz kulturne udruge Fotopoetika.

Iz kategorije: Kultura