Datum objave: 22. Srpanj 2023

KAPRIJE / Obnovljen oltar crkve sv. Petra na otoku Kapriju sa slikom „Krunjenje Bogorodice”, djelom slikara Anonina Zuccara, autora dekoracija u šibenskom kazalištu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zahvaljujući obimnim strukturnim restauratorskim radovima u izvornom je sjaju zasjao oltar u crkvi sv. Petra na otoku Kapriju. Oltar je bio u lošem stanju, a restauratori su otkrili da je od kada je podignut bio čak tri puta premazivan bijelom i sivom bojom. Tek ispod ta tri sloja boja restauratori Jelena Čurić i Domenika Mateša, otkrili su izvorni izgled oltara izveden tehnikom marmorizacije što znači da je imao izgled kao da je isklesan iz mramora. Oltar je djelo nepoznatog talijanskog drvoresca i slikara iz 1860. godine, a u njegovom središnjem dijelku je slika „Krunjenje Bogorodice” iz 1867. godine djelo talijanskog slikara Antonija Zuccara. Zuccaro je rođen u Trstu međutim tijekom cvjetnog razdoblja svog umjetničkog života djelovao je u Dalmaciji. Naslikao je brojne oltarne slike. Njegovo najznačajnije djelo je stropna kompozicija u Bajamontijevom kazalištu u Splitu. Stvarao je i u Šibeniku gdje su njegov najznačajniji rad dekoracije u šibenskom kazalištu.

Resturaciju oltara u crkvi sv. Petra finacirali su sami žitelji Kaprija, a projekt je vodio don Oleg Petrović, župnika Kaprija i Žirja i voditelj Biskupskog arhiva u Šibeniku.

Iz kategorije: Kultura