Sidebar Menu

Datum objave: 22. Srpanj 2023

SUPERTOON / U ponedjeljak počinje Festival animacije i stripa u Šibeniku koji donosi 1 40 kratkih filmova iz cijelog svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Supertoon, festival animacije i stripa koji se održava 13. godinu u Šibeniku počinje u ponedjeljak,24. srpnja do petka i trajat će do petka,28. Srpnja 2023. godine na već poznatim lokacijama.

Ponovno želimo okupiti Šibenčane i njegove goste i turiste te filmske profesionalce,znalce i entuzijaste na pristupačnim lokacijama. Što znači da ćemo i ovegodine djelovati u perivoju Roberta Visianija, poznatijem kao Đardin, u kinu na otvorenom Gorica u ulici don Krste Stošića, u kinu na otvorenom Mala Loža na trgu Ivana Pavla II., u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, na Poljani, u galeriji Matija u ulici Petra Nakića te u galeriji Krševan, u ulici don Krste Stošića. Festivalski centar, srca festivala, bit će smješten u Kući umjetnosti Arsen i tako postati mjesto susreta svihposjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i održavanja dijela bogatog popratnog programa festivala”, kažu organizatori.

Na natječaj koji je bio objavljen u prosincu prijavljeno je više od 1000 kratkih animiranih filmova i 50 recentnih stripova.
U konkurenciji filma prikazat će se 137 odabranih, najsvježijih kratkih filmova iz cijeloga svijeta (35 država sveukupno - Estonije, Francuske, Srbije, Portugala,Rusije, Litve, Kine, Izraela, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Tajvana, Bugarske, SAD-a, Španjolske, Južne Koreje, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Češke, Poljske, Kanade,Argentine, Kosova, Švicarske, Indije, Irana, Brazil, Belgije, Grčke,Italije, Japana, Australije i Slovačke). Svi ovi filmovi će se vrtiti na velikim filmskim platnima u ugodnim, večernjim satima na ,,Maloj Loži’’, ,,Gorici’’ i u Gradskom parku ,,Đardin’’ na otvorenom.

Filmske kategorije su sljedeće i koordinirane su po različitim šibenskim
lokacijama:
GRANDTOON - KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 24 filma (22-23h ,,Mala Loža’’):
Ovom konkurencijom SUPERTOON dokazuje da uživa povjerenje najvećih
svjetskih autora i studija koji opetovano prijavljuju svoje radove i
dolaze na festival.
STUDENTOON – STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI - 38 filmova (21-22h ,,Mala
Loža’’): Studenti sa 18 svjetskih studija animacije predstaviti će svoje
poglede na svijet oko sebe.
SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 45 filmova (23-24h ,,Đardin’’):
Ono po čemu je Supertoon prepoznat i po čemu iskače među drugim
festivalima, osim šarma lokacije i spontane atmosfere samog festivala,
jest konkurencija animiranih glazbenih videospotova, koja je i dalje
broj jedan u svijetu po broju animiranih spotova u konkurenciji.
ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON - 30 filmova (21-22h ,,Gorica’’):
  Šibenik, kao sjedište međunarodnog dječjeg festivala ima najmlađu
publiku najvećih očekivanja te Supertoon posebnu pozornost posvećuje
izboru dječjeg programa u nadi da će Gorica i ovoga ljeta biti
pretijesna za sve one koji s radošću prate ovu kategoriju.
Iz Hrvatske nam dolaze dva spota (SUPERTUNE) pod imenima  ‘’Yo-Yo’’
Lucije Buzančić i ,,Samo stvari’’ (eng. ‘’Only things’’) Dee Jagić.
Zatim, tri dječja animirana filma (PLANKTOON): ,,Glazbene čarapice’’
(eng. ‘’Musical socks’’) Ane Horvat, ,,Plavi medo’’ (eng. ‘’Blue Teddy
Bear’’) Marine Andree Škop te ,,Hu Hu i rođendanska zabava’’ (eng. ‘’Who
Who and the birthday party’’) Vjekoslava Živkovića. Onda, šest
studentskih filmova (STUDENTOON): ,,Strana strana’’ (eng. ‘’Foreign
side’’) Sare Tomas, ,,Pansion Paun’’, (eng. ‘’Peacock Inn’’) Dorotee
Radušić, ,,Probijanje leda’’ (eng. ,,Breaking the ice’’) Tare Klepac,
,,Mačja hrana’’ (eng. ‘’Cat food’’) Antonia Klasića, ,,Znatiželja je
ubila mačka’’ (eng. ‘’Curiosity killed the cat’’) Andree Miletić i
,,Druga koža’’ (eng. ‘’Second skin’’) Dore Klanac. I na kraju nam dolazi
sedam kratkih filmova (GRANDTOON): ‘’Eeva’’ Lucije Mrzljak, ,,Obiteljski
portret’’ (eng. ,,Family portrait’’) Lee Vidaković, ,,Sveti ljudi’’
(eng. ‘’Holy men’’) Davida Lovrića, ,,11’’ Vuka Jevremovića,
,,Republika’’ (eng. ‘’Republic’’) Antonie Begušić, ,,Sjeti se kako sam
jahala bijelog konja’’ (eng. ‘’Remember how I used to ride a white
horse’’) Ivane Bošnjak te ,,Haljina za finale’’ (eng. ‘’Her dress for
the final’’) Martine Meštrović.
U žiriju su nagrađivani scenarist i redatelj Pedro Rivero iz Španjolske, direktor europskog festivala animiranog filma Balkanima Miloš Milosavljević iz Srbije te Andrijana Ružić, teoretičarka animacije iz Italije. Moderatori Q&A tribine sanimatorima su Olga i Michal Bobrowski, a održavat če se svako jutro u prostorima Kuće umjetnosti Arsen od 11h.

Strip natjecanja donose 23 izdanja stripova, kako onih snažnih etabliranih tako i novih autorskih glasova iz Hrvatske, Španjolske, Poljske, Srbije, Austrije i Slovenije, i to u kategorijama strip album (11), strip magazin (7) i fanzin (5), a ovogodišnji strip žiri čine slikar i strip autor Ivan Marušić, multidisciplinarna umjetnica Milica Ivić i strip izdavač Vladimir Šagadin. Moderator Q&A tribine sa strip autorima koja se održava u Đardinu svake večeri od 21h je Matko
Vladanović.
I ove godine očekujemo preko 80 gostiju, autora i producenata, što pokazuje da festival svake godine ugošćuje sve više umjetnika iz cijeloga svijeta. Na festivalskoj lokaciji „Đardin“ u Perivoju Roberta Visianija bit će organiziran i veliki sajam stripa te tribine (Q&As) na kojima će sudjelovati 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i
producenata, 20-ak strip autora te, naravno i festivalski žiri. Tu će posjetitelji moći uživati i u DJ nastupima te se osvježiti u festivalskom baru. Kao dio trajnih napora organizatora festivala na području razvoja i obrazovanja publike te vizualnog opismenjivanja, na programu su i dvije četverodnevne radionice. PLANKTOON je radionica animiranog filma za djecu pod mentorstvom animatorica Katrin Novaković čiji će polaznici sačinjavati i žiri za kategoriju filmova za djecu. Oni privrženiji našem drugom mediju moći će se okušati i u sekvencijalnom vizualnom
pripovijedanju u okviru radionice stripa STRIPARNICA u istome trajanju, pod vodstvom strip autora Tihomira Tikulina Tice.
A tu je nezaobilazni ostali bogati popratni program u sklopu kojeg će posjetitelji moći pogledati animirane filmove srednjeg metra za djecu, izložbe i predstavljanja, ali i projekt "Dislokacije" Veljka i Milivoja Popovića, koji su se u mediju VR animacije uhvatili u koštac s razumijevanjem migracije, osjećajima i razmišljanjima o trenutku dislokacije i svojevrsnog poništenja identiteta ljudi koji su se našli u toj situaciji. Njihova instalacija moći će se pogledati u Kući umjetnosti Arsen. Također, Izložba ‘’EXCEPTIONS: Screen printing’’ nalazit će se u ex. Galeriji MATIJA (studio Galerije sv. Krševan), a izložbu će činiti radovi nastali u procesu sitotiska u studiju Partizan Printa u Skoplju.
Ovogodišnje festivalske ilustracije potpisuje Natko Stipaničev, dok je vizualni identitet festivala djelo Nives Sertić.
Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a ostale detalje o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala. Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa organiziran je kao i uvijek uz financijsku podršku, a ove godine to su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar i Turistička zajednica.

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.