Datum objave: 14. Lipanj 2023

O ATRAKCIJI KANALU / U petak promocija knjige "CRKVA, PUSTINJA, BUNKER - ŠPILJA SV. ANTE U KANALU PRED ŠIBENIKOM"

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjige ˝CRKVA, PUSTINJA, BUNKER - ŠPILJA SV. ANTE U KANALU PRED ŠIBENIKOM˝ autora Emila Podruga, Josipa Pavića, Ivane Prijatelj Pavičić, Željke Bedić, Vlaste Vyroubal, Marija Šlausa, Sare McClure i Željka Krnčevića bit će promovirana u petak, 16. lipnja 2023. godine u 12 sati, u prostoru novog posjetiteljskog centra „Kanal sv. Ante u Šibeniku“ . Predstavit će ju recenzent prof. dr. sc. Kristijan Juran, autori Emil Podrug, Josip Pavić i prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić te predstavnica nakladnika mr. sc. Anita Babačić Ajduk. Sunakladnici knjige su Muzej grada Šibenika, Javna ustanova Priroda Šibenskokninske županije i Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik.

Većina putnika kroz kanal sv. Ante prema Šibeniku i ne sluti da se u surovim stijenama kanala krije  zanimljiv speleološki objekt - pećina sv. Ante. Posebnost ove špilje danas nisu ni špiljski ukrasi ni endemske vrste nego crkvica koja se smjestila u špilji, na sredini kanala, na jugoistočnoj obali, u istoimenoj pećini. Naime, pećina je dobila ime po svetom Antunu Pustinjaku koji je živio na prostoru današnjeg Egipta od 251. do 356. godine. U pećini su stoljećima boravili mnogi pustinjaci od kojih je jedan od poznatijih zadarski plemić Jeronim Detrico koji je u špilji i pokopan 1615. godine.

Unutrašnjost crkve omeđuje prirodna stijena, a otvor djelomično prikriva kameni zid. Od crkvenog interijera vidljiva su devastiranau dva oltara i kamenica uvijek puna pitke vode, koja se nakon kiše cijedi sa stropa špilje Crkva u špilji sv. Ante bila je korištena do prve polovice dvadesetog stoljeća. Oko 1930. godine špilja gubi svoj sakralni značaj i pretvorena je u vojni bunker.

Ova knjiga donosi niz detalja vezanih za tu pećinu i crkvicu.

Iz kategorije: Kultura