Datum objave: 30. Svibanj 2023

Dan državnosti Grada Karlovac i Karlovačka županija obilježavaju izložbom Anabale Zanze, slikrice i grafičarke šibenskih korijena

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Anabel Zanze, hrvatska slikarica i grafičarka šibenskih korijena u povodu Dana državnosti izlaže svoje radove u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Njenu izložbu pod nazivom „Aeromiting” organizira Muzeji grada Karlovca. Pozata je šibenskoj likovnoj publici jer je imala niz uspješnih zložbi u Galeriji sv. Krševana i Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“. Osim toga, njen ciklus „Aeromiting” umjetnički je povezan je s Homo Volansom Šibenčanina Fausta Vrančića.
Zanze je predstavnica slikarskog letrizma. U njezinu stvaralaštvu lajtmotiv je - slovo. Latinično, vrstom i veličinom prilagođeno zamišljenom konceptu slikarice, ponekad je dio cjeline: riječi ili teksta, a – ponekad – upravo prikaz cjelovite riječi čini ključ za „čitanje“ djela. Od slova Anabel Zanze ne odustaje ni u ciklusu kolaža „Aeromiting”, koji je započela 2020. godine, a u kojej je slika „Aeromiting 7” posvećena junacima Domovinskog rata i otporu ukrajinskog naroda ruskoj agresiji.

Teoretičar umjetnosti Igor Zidić o ciklusu kolaža Anabel Zanze: -Isprva, ne osobito naglašeni, a ipak zamjetljivi, javljaju se u djelu Anabel Zanze od 1992, kao slikarski predmeti-motivi, nedefinirani – objekti-letjelice, možda meteori, možda konkretizirani bljeskovi memorije, možda tek krhotine tko-zna-čega s prepoznatljivom karakteristikom: da su ono gušće u razrijeđenom, ono teže u (gotovo) bestežinskom i ono brže u (relativno) mirujućem. Svima je zajedničko tek to da prolijeću ili lebde. Od godine 2020. učestalije se javljaju definirana tijela koja nisu više (konstruktivno) raznolika kakva su bila ona prva aerolitska ili meteoritska; sada su to jasno opisane forme zrakoplova, no i raketa. Pritom biva očigledno da je manje privlači konstruktorski stol sa shemama i tehničkim nacrtima, nego situacije u zraku koje nose skupno ime ciklusa „Aeromiting“.
-Na letjelice se, listajući mape, može naići već u mojim najranijim studentskim crtežima, - kaže Anabel Zanze - no prvi sam, izrezak aviona Anselma Kiefera – s reprodukcije u deplijanu njegove izložbe ulijepila na neposlanu pozivnicu moje samostalne izložbe. Ako sam u vremenu 1991-1995. i izvela nekoliko ratnih crteža – gotovo razoreni Metropolis, zatim Ratnu bilješku, molitveni pejzažni croqius, te pokoji gribouillage u kojemu zrakoplovi, ptice i neobične letjelice izbacuju na objekte na tlu, ili upućuju jedni na druge, razorne projektile – avioni ciklusa Aeromiting iz 2020., ne nose u utrobi oružja uništenja, oni su za mene demonstracija virtuozno izvedenih figura vrhunskih pilota koji, po izvršenu zadatku, uspješno slijeću.

Izložba Anabel Zanze dio je programa Grada Karlovca i Karlovačke županije kojim će se obilježiti Dan državnosti.

Iz kategorije: Kultura