Datum objave: 19. Svibanj 2023

GLAZBENA BAŠTINA / Prva ploča šibenskog pjevača Maria Ušića iz 1973. godine prodana je na internetu kao diskografski raritet za 250 eura.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prva ploča šibenskog pjevača Mario Ušić s pjesamama „Sjećanje” i „Ljubim te” prodana je na internetskoj online aukciji za čak 250 eura kupcu koji je ostao anoniman. Pri otvaranju akcije Ušićeva ploča oglašena je kao veliki diskografski raritet što su kolekcionari očigledno dobro znali jer je ponuda bilo puno, a najviša je bila spomenutih 250 eura.
Mario Ušić, Šibenčanin koji se devedestih godina prošlog stoljeća proslavio nizom velikih domoljubnih hitova („Hrvatski sokole”, „Cratio čuvao te Bog”, „U Hrvatskoj ja sam rođen”, Hrvatski će opet sin prolaziti kroz svoj Knin”, „Dođite Hrvati”, prvu je ploču uspio snimiti 1973. godine zahvaljujući pobjedi na natjecanju Glas sjeverne Dalmacije za 1972. godinu čije je finale održano u Drnišu. Nagradu, snimanje ploče, dodijelila mu je nova diskografska kuća u Jugoslaviji koja se zvala Produkcija gramofonskih ploča Interton-Šumadija iz Batočina. Ploča je tiskana u vrlo maloj nakladi i nije dospjela u značajnije prodavaonice ploča jer Interton- Šumadija nije s njima umao ugovore o prodaji ploča. Tako je stjecajem okolnosti prva ploča Maria Ušića postala vrijedan komad glazbene baštine i diskografski raritet na visokoj cijeni među kolekcionarima. Zanimljivo je da pjesma „Sjećanje” i „Ljubim te” za koje je glazbu skladao Mišo Lemić koji je i autor stihova za pjesmu „Ljubim te”, dok je stihove „Sjećanja” napisao Albert Purić, nema čak ni na svemogućem Youtubeu.

Iz kategorije: Kultura