Datum objave: 10. Svibanj 2023

HVALE VRIJEDNA AKCIJA / Dođite u subotu na Buvljak ispred Azimuta i ponesite sa sobom miljeiće vaših baka ili mama

Diana Ferić
Diana Ferić

U tijeku su prijave za još jedno modno druženje u Šibeniku koje uglavnom ženama, nešto manje muškarcima, čuva budžet i obnavlja garderobu. Riječ je o uobičajenom buvljaku u Azimutu koji se održava jednom mjesečno, a koji okuplja ljubiteljice second hand odjeće, obuće i modnih dodataka. Modno – ekološki – ekonomski osviješteni građani pozvani su prijaviti se na sudjelovanje na buvljaku te doći i obići ponudu u subotu, 13. svibnja, od 10.30 do 12.30 sati na livadi ispred Azimuta u Šibeniku. Sudjelovanje je besplatno, a gomila tekstilnog otpada bit će vam zahvalna. Među njima i ženski ručni rad naših baka.

VIŠE OD OBIČNOG BUVLJAKA

U subotu 13. Svibnja od 10.30 do 12.30 sati na livadi ispred ureda Turističko – informativnog centra, podno katedrale svetog Jakova u Šibeniku održat će se još jedan Azimutov buvljak. Prijave sudionika su u tijeku, a prijaviti se primaju u inbox Facebook stranice Azimuta ili Kulturne udruge Fotopoetika.

Buvljak ima nekoliko važnih pravila poput toga da je odjeća, obuća i/ili modni dodaci koji se planiraju razmijeniti i/ili prodati u dobrom stanju, takvom da bi je i sami nosili da nije mala, velika, dosadila ili izašla iz osobnog đira; zatim potrebno je ponijeti štender za odlaganje svega navedenog, cijene ne smiju prelaziti 15 eura te se mjesto održavanja mora održavati urednim i čistim.

Azimutov buvljak održava se jednom mjesečno i nije to obično modno druženje već kvalitetno provođenje vremena gdje učimo da secondhand odjeća nije bauk te kako možemo reciklirati, ponovno upotrijebiti ono što već imamo i zašto je važno smanjiti količinu tekstilnog otpada koji jedan od najvećih ekoloških prijetnji zdravlju planeta Zemlja. Naime, najnovije istraživanje British Fashion Council pokazalo je da na svijetu već sad postoji dovoljno odjeće da bi se moglo odnijeti šesti idućih generacija ljudi“, poručile su organizatorice, Magdalena Šetka (Kolektiv4B/Azimut) i Snježana Klarić (Fotopoetika).

ŽENSKI RAD, DOBAR HLAD

Govoreći o ponovnoj upotrebi tekstilnog materijala, Šibenčani će na Buvljak u subotu moći donijeti i tabletiće, odnosno miljeiće, kukićane predmeta naših baka koji sad više ne služe ničemu već zaboravljeni u kutu skupljaju prašinu i žutu boju kao dokaz prolaznosti vremena.

Naime, Šibenska udruga mladih Š.U.M. pokrenula je projekt „Ženski rad, dobar hlad“ koji je podržala Turistička zajednica Grada Šibenika, a čiji je cilj ponovno izvući na svjetlo dana ženski ručni rad, istaknuti njegovu vrijednost te ga izložiti široj javnosti tako što će od prikupljenih kukičanih predmeta (miljei, tabletići) izraditi natkrivalo kojim će potom prekriti jednu šibensku ulicu u staroj gradskoj jezgri čime će ulica dobiti hlad. To je hvalevrijedan projekt u službi baštine, vrednovanja starih vještina, ženskog ručnog rada, umjetnosti i slično.

Stoga, svi koji imaju spomenute kukićane radove koje žele donirati iste mogu donijeti u subotu od 10 i 30 do 12 i 30 na Buvljak ispred Azimuta i potražiti Maju Šintić iz Šibenske udruge mladih, autoricu projekta „Ženski rad, dobar hlad“. 

Iz kategorije: Kultura