Datum objave: 22. Travanj 2023

PROGLAŠENI DOBITNICI 8. KuŠina / Najboljom proglašena "Lugara", priča o zaštitarki lezbejki u jednoj šibenskoj banci

Diana Ferić
Diana Ferić

Nikada toliko kratkih priča kao ove godine nije stiglo na nagradni natječaj KuŠIn koji je 8. godinu zaredom organizirala Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Dobili su  čak 69 radova, dvostruko više nego lani,a njih 64 su udovoljila  uvjetima  uvjetima natječaja.  Sinoć, na manifestaciji „Noć knjige” proglašeni su nagrađeni autori. Prvu nagradu  i 450 eura dobio je Edi Matić za priču „Lugara”, drugu nagradu i 300 eura osvojila je Šibenčanka Dolores Bujas koja je poslala priču „Fortuna iz portuna”,  a treći je  Josip Grubišić koji je za svoju priču „Priča” dobio 150 eura. 

Prvonagrađena priča napisana je zaista vješto i sa stilom,a govori o zaštitarki kojoj su se u djetinjstvu rugali da je muškobanjasta, koja zapravo voli žene i radi privlačenja pažnje zaposlenice u banci koju je čuvala okuražila se spriječiti pljačkaša. Zahvaljujući tomu ju je pozvala na druženja, ali se razočara kada je shvatila da ona misli za nju da je muškarac. 
Edi Matić je, kako je u video poruci koji je posao, i u kojoj je pročitao ulomak iz svoje priče ima i vodičke korijene. Živi i radi u Splitu. Bavi se grafičkim dizajnom i glazbenom produkcijom. Član Hrvatskog društva pisaca i počasni je  član PEN BiH, a bio je nominiran i za nagradu „Kiklop”.
 
Priča drugonagrađene autorice govori o četiri Šibenčanke, pripadnice četiri generacije koje potječu iz Doca,a posljednja je mlada aktivistkinja Nera Bez obzira na različite društvene okolnosti u kojim su živjele sve su one hrabre i samosvjesne,a u priči je sadržan odnos prema ženama u Šibeniku u proteklih 100 godina. 
Trećenagrađena priča Josipa Grubišića, za kojeg se, po prezimenu misli, da potječe iz Šibenika stigla je bez naslova, a dala joj ga je organizatorica KuŠiNa Ana Šimić, voditeljica Narodnog i znanstvenog odjela u šibenskoj gradskoj knjižnici. To je priča o razvoju jednog grada i sudbini mlade žene. Povjerenstvo, u sastavu: Živana Podrug, novinarka, Hamida Šarić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, i Omer Rak, književnik pohvaljeni su još tri priče koje su pristigle na natječaj,a autori su Natko Giljević i Pave Čala iz Šibenika te Meri Spain iz Lokve Rogoznice. 
„ Uživali smo čitajući prijavljene priče, ali i tomu što smo kao članovi povjerenstva vrlo lako uskladili svoje stavove i mišljenja”, kazao je u ime Povjerenstva Omer Rak. Poznato je da članovi povjerenstva ocjenjuju pristigle priče pod šifrom i da do proglašenje pobjednika ne znaju tko su autori. 
Iz kategorije: Kultura