Datum objave: 10. Ožujak 2023

ETNOLOGIJA / Večeras u Muzeju grada Šibenika predstavljanje knjige dr.sc. Jadrana Kale o nastanku narodne nošnje

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga kustosa Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika Jadrana Kale pod naslovom "Odijevanje naroda: nastanak narodne nošnje" bit će predstavljena danas u atriju Muzeja s početkom u 18 sati.

Izašla je krajem 2021. godine, kao 249. naslov, u nakladi "Biblioteke XX vek" koju od 1971. godine vodi Ivan Čolović. Zbog analize pojma nošnje, koja je kao izraz potječe iz rječnika Vuka Stefanovića Karadžića s početka 19. st., pobudila je interes u širem području jugoistočne Europe.

Knjigu će predstaviti Ljiljana Gavrilović, umirovljena etnologinja koja je na osnovi svojeg doktorskog rada 2004. i 2006. godine objavila knjige o likovnoj mapi Nikole Arsenovića - najvažnijeg vrela te vrste u ovom dijelu Europe i posebno značajnog za Dalmaciju.

O knjizi će govoriti i Lidija Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu. Ona je u svom doktorskom radom, objavljenom 2008. godine, analizirala povijesna austrijska polazišta nazora o pučkoj kulturi. Kolegica Nikočević je i autorica koncepta novog stalnog izložbenog postava EMI, dovršenog lani.

Iz kategorije: Kultura