Datum objave: 08. Veljača 2023

GLAZBENA BAŠTINA ŠIBENIKA / Prije 60 godina započela je karijera Dua braća Širinić, unikatnog bisera u bogatoj riznici šibenske glazbene baštine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Duo braća Širinić, braće Nikice i Bore Širinića koji su obilježili glazbenu povijst Splita, Šibenika i Hrvatske, započeo je svoj put posut pjesmom i notama 1963. godine u Splitu pobjedom na glazbenoj manifestaciji Studenti pjevaju. Pjevali su pjesmu „Nemoj sada da me ostavljaš” Dua Hani u kojem je pjevala znamenita Zdenka Kovačiček. Pratili ih je grupa „Batali” u kojoj je klavijature svirao tada još maloljetni Oliver Dragojević, a bas gitaru Josip Radeljak Dikan.
Obitelj Nikica i Bore Širinić porijeklom je iz Rupa, a njih su dvojica odrasla u Skradinu i Šibeniku. Nikica je išao u Gimnaziju s Antom Milom Nakićem, Bojanom Krvavicom, Dušanom Šarcem, Antom Barbačom, Šimom Gulinom i brojnim drugim poznatim i ugledni Šibenčanima iz tog uspješnog naraštaja. Obojica su svirala od najranijeg djetinjstva. Na glazbenim priredbama nastupali su zajedno još od 1950. godine, a glazbom su se počeli ozbiljno baviti u Splitu. Nikica 1960. godine kada je upisao studij na Kemijsko-tehnološkom fakultet, a Bore dvije godine kasnije. Tada su počeli neformalno nastupati kao duo, a 1963. godine nakon pobjede na studentskom natjecanju postaju popularni traženi te počinju nastupati kao Duo braća Širinić.
Nikica Širinić do tada je u Šibeniku već bio poznat kao izvrstan glazbenik i pjevač. U četvrti razredu gimnazije 1950. godine na natjecanja u pjevanju, na kojem je legendarni Mišo Kovač „Ventiquattro mila baci” Adriana Celentana bio tek šesti, Nikica je osvojio drugu nagradu s pjesmom „Zarobljenik sna”.

Kada je otišao u Split, uključio se u studentske glazbene tokove. Postao je član Studentskog vokalnog okteta pri Kulturno-umjetničkom društvu „Student”. Taj oktet bio je 1961. godine jedna od prvih registriranih klapa u Dalmaciji. Do tada su postojali samo ansambl „Dalmacija” i Grupa Dalmatinaca Petra Tralića. 1963. godine Duo braća Širinić pratio je s „Batalima” prvi javni nastup buduće velike estradne zvijezde pjevačice Đurđica Miličević -Barlović.

Po povratku sa studija u Šibenik Nikica i Bore Širinić povezuju se sa šibenskim pjevačem i glazbenikom Acom Cvijetićem te nastupaju kao vrlo popularan trio. Ubrzo se taj trio priključuje velikoj, slavnoj i neizmjerno popularnoj klapi „Stari prijatelji” čijom će jezgrom postati i ostati tijekom niza narednih desetljeća šireći slavu šibenske pjesme često nastupajući s Vicom Vukovom, Mišom Kovačem, Arsenom Dedićem, Ivom Pattierom, Borisom Dvornikom, Vinkom Cocom i brojnim drugim slavnim pjevačima. Sve do 2016. godine Nikica i Bore nastupaju i kao Duo braća Širinić kada njihov duo, taj unikatni biser ubogatoj riznici šibenske glazbene baštine, prestaje djelovati.

Iz kategorije: Kultura