Datum objave: 25. Siječanj 2023

Vela Luka je za dovršenje Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića dobila još 132 000 eura. Šibenik za čuvanje spomena na svoje velikane Arsena Dedića i Vicu Vukova (još) nije učinio ništa.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vela Luka je za nastavak radova na uređenju Memorijalne zbirke Velolučanina Olivera Dragojevića, pjevača, glazbenika i jedna od ikona Dalmacije iz proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu dobila 132 722 eura. U projekt izgradnje, opremanja i osmišljavanja postava Memorijalne zbirke uz Općinu Vela Luka i sve njene institucije te obitelj Dragojević djelatno su uključeni Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, muzeološki stručnjaci i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu koji radi na katalogizaciji jedinica buduće Oliverove Memorijalne zbirke. Projektom koordinira radna grupa u koju su uključeni vrhunski hrvatski stručnjaci, a Vlada Republike Hrvatske je još u veljači 2019. dala službenu podršku projektu
trajno
g čuvanja spomena na Olivera Dragojevića velikog umjetnika, njegov rad te umjetničko i humanističko djelovanje. Naglašava se da je Oliver Dragojević glazbena legenda koja je pružila nemjerljiv doprinos hrvatskoj glazbenoj baštini. Memorijalna zbirka Olivera Dragojevića bit će multifunkcionalna zgradu s izložbenim prostorima, prostorima za rad udruga i klapa, komercijalnim sadržajima dvoranom s 250 sjedećih mjesta.

Način na koji Vela Luka i Republika Hrvatska skrbe o liku i djelu Olivera Dragojevića i njegovoj baštini, zadivljuje i raduje, no istovremeno i rastužuje zbog činjenice da Šibenik nije učinio ništa ni približno slično za svoje glazbene velikane Vicu Vukova i Arsena Dedića, koji veličinom i značajem svog stvaralaštva zaslužuju zaslužuju bolji odnos svog rodnog grada od onog koji Vela Luka iskazuje Oliveru Dragojeviću.
Šibenik nema nikakav spomen na Vicu Vukova, a davanje imena Arsena Dedića jednoj kulturnoj instituciji lijepo je, ali apsolutno nedovoljno kada je riječ o tom umjetniku golemog stvaralačkog opusa koji je neizmjerno zadužio i proslavio Šibenik.

Foto: Romeo Ibrišević / Vela Luka

Iz kategorije: Kultura