Datum objave: 12. Siječanj 2023

IZLOŽBA / U Gradskoj knjižnici posthumno izloženi radovi šibenskog slikara i likovnog pedagoga Ive Branice

Diana Ferić
Diana Ferić

Posthumna izložba Ive Branice, šibenskog umjetnika, akademskog kipara, grafičara i likovnog pedagoga otvorena je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeniku pod nazivom „In memoriam Ivo Branica”.

Branica je bio jedan od obnovitelja Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku i osnivača Likovne udruge Grupa 9, a cijeli je život bio profesor likovnog odgoja u osnovnoj školi, usađujući brojnim generacijama djece estetske vrijednosti i upučujući ih u slikarske vještine.

 

Kako na likovno-pedagoškom, građanskom, tako i na umjetničkom polju prezentrao je svoje edukatvno poslanje i umjetničke vještine i bio uvijek mlađim kolegama na usluzi. Izlagao je na brojnim kolektvnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Beskompromisan i strog prema sebi i svom radu, nikad nije samostalno izlagao. Možda su razlozi posve druge prirode, to više ne možemo znati , no ne možemo ne upitati se: kako to? Kad sve te činjenice maknemo na stranu, ostaje nam neopterećen pogled na jednu umjetničku pojavu, pa kad ju sagledamo bez konteksta, bez udruženja i cehova, nalazimo autora slika kultivirana rukopisa i prepoznatljiva osobnog stila koji se kreće prema piktogramskom, apstraktnom znakovlju. Njegove su kompozicije ustreptale, svaka u sebi nosi drukčiji raspored harmoničnih tonova, drukčiju strukturu, drukčije viđenje. I mada kipar po osnovnoj vokaciji, on se zapravo stalno vraća u njedra slikarstva predajući se boji i svjetlosti . Sunce zavičaja uvelike je odlučilo o njegovu likovnom rodnom listu i stvorilo od njega prije svega slikara. Korespondirajući uvijek s pravim mjestom odgovornosti, sa samim sobom, istražuje on sustavno cijeloga života svoj likovni svijet, uranja u njega kako kiparskim dlijetom, tako i kistom, grafičkom iglom, olovkom... Kao umjetnik izišao je on iz determinizma podneblja, nastojeći u svojim djelima ostvariti identitet posebnosti . I uspio je. Mada je mogao izabrati široki put, otišao je on uskom i trnovitom stazom slijedeći svoja, i jedino svoja, pravila i postulate, kazala je o Branici, Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulutru šibenske knjižnice i predsjednica šibenskog ogranka Matice hrvatske.

Ivo Branica preminuo je lani u 88. godini.

 

Iz kategorije: Kultura