Datum objave: 08. Siječanj 2023

ŠIBENSKA PREMIJERA / Film "Garbura" s mladim Šibenčanima u glavnim ulogama napunio Arsena

Diana Ferić
Diana Ferić

Garbura, cjelovečernji prvijenac redatelja Josipa Žuvananapunila je sinoć šibensku Kuću umjetnosti Arsen, a nakon projekcije tog izvrsnog domaćeg filma publika je imala priliku poslušati i razgovor s redateljem i s mladim Šibenčanima Frankom FloiglomMaurom Ercegović Gracin, koji su, obojica prvi put na kino platnu, zasjali u glavnim ulogama.

Iako su u glavnim ulogama dvanaestogodišnjaci, radnja „Garbure“ puno je više od dječjeg filma - kroz oči djece zapravo tematizira sirove, kompleksne odnose unutar dvaju posvađanih obitelji u jednom neodređenom dalmatinskom selu.

Odrastao sam u takvom okruženju i bilo mi je logično svoj prvi film smjestiti u podneblje iz kojeg dolazim. Taj mentalitet zapravo treba poznavati da bi čitava priča mogla kroz njega biti prikazana“, kazao je redatelj Josip Žuvan koji je scenarij „Garbure“ počeo pisati kao vježbu u studentskim danima.

Inspiraciju je pronašao u stvarnom događaju, a likove majstorski portretirao.
 
Mnogi ljudi koji su prodefilirali kroz moj život na neki su način kompilirani u filmu. Cilj mi je bio da publika prepozna sebe i svoje bližnje. Recimo, 'baba Asja' je strašan lik, čuvateljica patrijarhata kakvu sigurno iz nekog okruženja svi poznajemo. Za taj 'arhetip zajebane babe' sam mislio da postoji samo kod nas zbog čega sam na premijeri u San Sebastianu bio zabrinut hoće li ga strana publika prepoznati, kako će funkcionirati van naše kulture. Međutim, po reakcijama publike i gledatelja koji su mi kasnije prilazili ispostavilo se da takav lik postoji i u drugim sredinama iz čega mi je bilo jasno da su film svi razumjeli u potpunosti“, ispričao je redatelj.

Ni Mauro Ercegović Gracin ni Franko Floigl, dvanaestogodišnji Šibenčani u glavnim ulogama, nisu skrivali ponos dobro odrađenim poslom, a da su spremni opet biti na kino platnu u nekom novom filmu, potvrdili su obojica.

Rad s djecom zahtjeva jako puno strpljenja, ali se na kraju svakako isplati jer ono što od njih dobiješ puno je iskrenije nego kod odraslih glumaca. Cijeli smo set prilagodili njima i svi smo imali zadatak tih trideset dana snimanja biti djeca“, ispričao je sinoć u Arsenu redatelj „Garbure“ Josip Žuvan.

Garbura“ je na kino platnu Kuće umjetnosti Arsen na rasporedu ponovo 18. siječnja.

FOTO: Tvrđava kulture / Valerio Baranović

Iz kategorije: Kultura