Datum objave: 22. Prosinac 2022

POČELE PRIPREME / Odabran plakat 63. MDF -a koji će se nakon što završi školska godina i to od 24. lipnja do 8. srpnja,

Diana Ferić
Diana Ferić

Izabran je plakata 63. Međunarodnog dječjeg festivAKA koji će se održati od 24. lipnja do 8. srpnja. Autorica je hrvatska ilustratorica i grafička dizajnerica s berlinskom adresom Srđana Modrinić poznata pod umjetničkim imenom Booboo Tannenbaum. Umjetnica je rođena u Zadru, a kao dijete osjetila je čaroliju MDF-a što se dobro vidi u njenom radu za Festival djeteta.

Djeca iz ničeg mogu napraviti veliku radost, igrati se kutijom šest sati kao da je svemirski brod i to je nešto što sam htjela prenijeti. Ta djevojčica koja je možda ja dok sam bila mala koja svojom maštom stvara predivan svijet pun boja i oblika koji se mogu oblikovati u bilo što što njena mašta poželi i taj njen pas”, otkrila je umjetnica gdje je pronašla inspiraciju za plakat koji je oduševio pratitelje MDF-a na društvenim mrežama.

Drago mi je da mi je pružena mogućnost napraviti plakat koji će moći podsjetiti i odrasle kako im je bilo kad su bila djeca”, dodala je Modrinić koja radi na relaciji Berlin – Zagreb kao slobodna umjetnica za razne klijente, među ostalim, Ivanina kuća bajke, British Council, Zavičajni muzej Poreštine. Srđana Modrinić dobitnica je i brojnih nagrada za ilustracije, prijelome knjiga, njihove naslovnice i knjige u cjelosti.

Uvijek je veliki izazov odabrati autora ili autoricu za plakata. Dugo smo gledali koga bismo mogli pozvati ove godine da radi festivalski plakat i na kraju smo se odlučili za Srđanu Modrinić koja nas je oduševila svojim radovima, ali i reakcijom na poziv da upravo ona napravi plakat. Srđana Modrinić je veoma poznata umjetnica u svijetu ilustracije i grafičkog dizajna, i u ovom slučaju rodila se ljubav s jedne i s druge strane jer smo mi veoma zadovoljni plakatom koji smo dobili”, kazala je Ines Nimac, stručna suradnica za organizaciju Festivala.

POVRATAK DALEKE AUSTRALIJE

Dobra vijest je da 63. MDF neće početi prije kraja školske godine 2022./2023.. Početak Festivala i radionički program neće se poklopiti s održavanjem školske nastave. „Festival se otvara 24. lipnja, dan nakon što odzvoni zadnje školsko zvono. Uvjetno rečeno, nikad kasnije. Dobra vijest je da ćemo iduće godine imati dvostruki vlastiti program na otvaranju i zatvaranju festivala. Na otvaranju ćemo proslaviti 65. obljetnicu najstarijeg dječjeg zbora Zdravo maleni i večer će biti posvećena skladatelju Alfiju Kabilju koji je autor festivalske himne”, kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Jakov Bilić, gdje se trenutačno još jednom pregledavaju pristigli programi međunarodnih kazališta i ostalih umjetnika koji su iskazali zainteresiranost sudjelovati u programu 63. MDF-a u Šibeniku.

Prijave su zaključene prije desetak dana. Pristiglo je više od 120 prijava i što nam je posebno drago među njima ima prijava s kontinenata, iz zemalja s kojima dugo nismo surađivali poput Australije. Nadamo se da ćemo neke od tih suradnji iduće godine uspjeti realizirati”, kazala je Ines Nimac iz ureda MDF-a. Ono što im sad slijedi je konačan odabir pristiglih prijava i pomno slaganje programa jer apetiti djece rastu iz godine u godinu.

 

 

Iz kategorije: Kultura