Datum objave: 09. Prosinac 2022

SURADNJA MUZEJA IZ LIVNA I ŠIBENIKA / U šibenskom muzeju otvorena izložba "Svjetlopisi pod bosanskim nebom" livanjskog fotoamatera Mate Kaića

Diana Ferić
Diana Ferić

U Muzeju grada Šibenika sinoć je otvorena izložba 'Svjetlopisi pod bosanskim nebom' livanjskog fotoamatera Mate Kaića.
Predstavio ju je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević koji je nakon uvodne riječi dobrodošlice zahvalio djelatnicima Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu na izložbi koja svojim iščezlim motivima u sjećanje priziva minula vremena.

Mato Kaić bio je erudita. Potječe iz dobrostojeće trgovačke obitelji. Svoj prvi fotoaparat nabavio je sa 17 godina. U početku je snimao prizore s putovanja pa na izložbi pored livanjskih motiva, susrećemo i prizore iz Splita, Dubrovnika, Sinja i dr. Fotografije su to koje odišu toplinom i veseljem. Međutim, nakon smrti oca Mato Kaić preuzima obiteljski posao- pilanu koju vizijom i voljom tehnički unaprijeđuje. Poznat je i po uvođenju posebnog sustava navodnjavanja na svom voćnjaku na Žabljaku i zbog svega navedenog ostao je zapamćen ne samo kao vrsni fotoamater već kao čovjek ispred svoga vremena. Učinio je da Livno ide u korak s razvijenijim krajevima svijeta, rekla nam je jedna od suautorica izložbe Ružica Barišić.

Nakon izložbe Gabrijela Jurkića,  ovo je drugo gostovanje Franjevačkog muzeja i galerije Gorica iz Livna koje donosi priču o istom vremenskom periodu i istom povijesnom ambijentu samo u drugom mediju. Naime Gabrijel Jurkić i Mato Kaić prijateljevali su, čak su i rodbinski bili povezani. Moguće je repoznati međusobne utjecaje, a neke Kaićeve fotografije nedvojbeno podsjećaju na Jurkićeve pejzaže što ovu izložbu čini još zanimljivijom, kako nam je rekla jedna od kustosica izložbe Anita Travčić.

Izrazivši zadovoljstvo uspješnom dugogodišnjom suradnjom muzeja iz Livna i Šibenika, izložbu je otvorila ravnateljica Dražena Džeko.

Izložbu možete razgledati do 13. siječnja 2023. i to od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati i od 17 do 20 (ulaz s obale) te subotom od 10 do 13 sati.

Iz kategorije: Kultura