Datum objave: 28. Studeni 2022

HUMANITARNA PJESNIČKA VEČER / LUCE dovode u četvrtak u Azimutu pjesnika humanistu Marka Miloševića iz Beograda

Diana Ferić
Diana Ferić

Lions klub "Luca" dio je najveće svjetske humanitarne organizacije, a ove lions godine, između ostaloga, svojim aktivnostima prikuplja novac za kupnju oftalmološkog aparata za djecu koji će biti doniran Očnom odjelu Opće bolnice Šibenik.

Kako poezija ne poznaje granice, Luce ovoga četvrtka, 1. prosinca u Klubu Azimut organiziraju humanitarnu pjesničku večer na kojoj će gostovati pjesnik Marko Milošević iz Beograda. 

Svi ste pozvani, a svojim dolaskom pomažete nabavi aparata nužnog za pregled vida kod djece.

Od 2020. sa zajedničkim nadnaslovom „Poezija života“ Marko Milošević objavio je tri knjige pjesama – „Kroz život s dušom“, „Pobjeda sebe“ i „Zahvalan“, koje je promovirao na svojim pjesničkim večerima u Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Nikšiću, Banja Luci… a već od prve zbirke privukao je pažnju kulturne javnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Iz svog pjesničkog entuzijazma koncipirao je dva jedinstvena projekta – jedan je poezija na filmu, a drugi je humanitarni,i u njemu sudjeluju glumci i javne ličnosti koji njegove stihove govore na pjesničkim večerima.

Sav prihod od prodaje knjiga i novac od ulaznica uplaćuje se u humanitarni fond u gradu u kojem se održava događaj, pa će tako biti i u Šibeniku.

Sve je počelo pomalo neočekivano – imao sam taj luksuz da se posvetim samo pisanju tokom prve najezde korone, jer sam morao imati pauzu u poslu kojim se bavim izvan književne scene. Prije toga sam pisao sporadično je u poeziji, nažalost, „nema kruha “, iako izgleda da joj se poslednjih godina publika opet vraća. Poezija je bila i ostala utočište za dušu, i vjerujem da taj lirski svet možda nikad nije bio važniji nego danas. Iz te emocije sam krenuo da pišem, prvog dana lockdowna. Napisao sam pjesmu „Sad znaš“ koju govori moj prijatelj Tarik Filipović, i ona je brzo postala hit u regionu. Pisao sam svakodnevno, i tako je nastao stih „Nedostajao mi je uvijek netko, a sam nikada nisam bio“. Prva publika i kritičari bili su mi prijatelji, i tako je 2020. izašla moja prva zbirka pesama. Niko od knjižara nije htioo da je uzme, jer se, kažu, poezija ne prodaje, pogotovo kada je neko anonimus. Ali, prihvatili su kad sam obećao da ću po maloprodajnoj ceni da otkupim kompletne zalihe knjiga koje ne budu prodane. Iz te, prilično depresivne situacije za svakog pjesnika koji je na početku i koji pokušava da dođe do svojih čitalaca, dobio sam ideju da pozovem nekoliko svojih prijatelja, glumaca, da oni govore moje pesme – kaže Milošević.

Iz kategorije: Kultura