Datum objave: 14. Listopad 2022

POČINJU ŠIBENSKE GLAZBENE VEČERI / Udružile se tri kulturne ustanove i organiziraju koncertnu sezonu,a imaju i umjetničkog savjetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Glazbena škola Ivana Lukačića Šibenik, HNK u Šibeniku i JU tvrđava kulture udružile su snage i zajednički će organizirati koncertnu sezonu u Šibeniku , pod nazivom „Šibenske glazbene večeri”, a umjetnički savjetnik im je naš proslavljeni orguljaš Pavao Mašić. Na današnjoj konferenciji za novinare na koji su govorili Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica šibenske glazbene škole, Gorana Barišić Bačelić, Jakov Bilić, ravnatelj šibenskog kazališta i Pavao Mašić predstavili su program od 12 koncerata.

Prepoznata je potreba grada ovakvog profila kao što je Šibenik i ovakve povijesti kulture za jednom cjelogodišnjom koncertnom sezonom. Grad je oskudijevao u ponudi koncerata klasične glazbe odnosno egzistirali su u obliku malih ciklusa, kao Musica Appassionata ili Svibanjske glazbene večeri. Ove sezone će biti 12 koncerata i održavat će se u raznim koncertnim prostorima. Želimo istaknuti da je gradu potreban jedan primaran koncertni prostor, za sada se snalazimo, ali na duži rok, ovakav grad zaslužuje imati jednu koncertnu dvoranu – kazala je ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku Ruža Raguž Cukrov.

Koncertni ciklus počinje u listopadu ove godine s dva koncertna gostovanja koja se održavaju uz potporu Ministarstva kulture i medija. Nastupi će Kvartet Papandopulo i Max Bruch Trio. O Koncerti će se održavati u Kući umjetnosti Arsen, Muzeju grada Šibenika, Hrvatskom narodnom kazalište Šibenik, Interpretacijskom centar katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, Katedrali sv. Jakova i sv. Frane

Jedan od koncerata bit će posvećen bivšim učenicima šibenske glazbene škole, a ove godine bit će to Pavao Mašić. Za tu prigodu renovirat će čembalo koje u Šibeniku dugo postoji, ali je zapostavljen.

Koncerti Šibenskih glazbenih večeri većinom će biti ili besplatni ili uz simbolične cijene ulaznica.

Drago mi je da se stvari pokreću i da je ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića prepoznala potencijale grada Šibenika i resurse. Ima puno toga u našem gradu, ali to treba kvalitetno umrežiti. Uspjeli smo složiti stvarno respektabilnu sezonu s obzirom da projekt kreće po prvi put, istaknuo je umjetnički savjetnik koncertne sezone Pavao Mašić.

 
Iz kategorije: Kultura