Datum objave: 17. Rujan 2022

DRUGI DAN ŠKURA / Publika uživala u nastupu poznatih književnika iz Regije, ali i u off programu "Pronađite publiku"

Diana Ferić
Diana Ferić

Umjetnost vodi nas, a ne mi nju“ , kaže Đorđe Matić, Đurđica Čilić da nas književnost može odgojiti“. „Pisanje je kao vježba violine, kao vježba glasovira. Jedan odličan trening koji čini svoje i zato i danas pišem s lakoćom“, smatra Miljenko Jergović. To su samo su neke od zanimljivih misli koje su književnici i književnice podijelili s publikom drugog međunarodnog festivala suvremene književnosti 'Šibenske književne ure' koji se od 15. rujna do danas održava u Šibeniku. Program drugih ŠKURA u organizaciji Praznika rada – centra za umjetnost i edukaciju Olje Runjić i Leona Lučeva nastavlja se i danas kad će biti dodijeljena regionalna književna nagrada 'Stjepan Gulin' za najbolju objavljenu knjigu poezije.

POSEBNO EMOTIVAN TRENUTAK

Tek se jutarnji off program drugog izdanja ŠKURA 'Pronađite publiku' stigao održati pod vedrim nebom, a između krstionice katedrale svetog Jakova i Muzeja grada Šibenika. Poseban je to ponos festivala, program koji nema nijedan drugi isti ili sličan festival u regiji, a koji je ove godine okupio dvadesetak neafirmiranih autora i autorica ne samo iz grada domaćina festivala, već cijele županije, Hrvatske, a bilo ih je i iz ostatka regije. Nakon toga, najavljeni vremenski uvjeti učinili su svoje i središnji program u večernjem dijelu dana preselio se u Kuću umjetnosti Arsen koja je ovih dana postala stožer lijepe pisane riječi, mjesto okupljanja ponajboljih književnika i književnica iz regije i brojne publike koja je ovih dana mogla uživo čuti omiljene autore, upoznati ih, fotografirati se s njima, dobiti potpis na knjigu.

Ovo je za mene posebno emotivan trenutak“, priznala je direktorica festivala Olja Runjić, najavljujući Miljenka Jergovića koji gotovo 20 godina nije gostovao u Šibeniku. „On je jedan od prvih ljudi kojima sam rekla da bih pokrenula ŠKURE i od njega sam dobila bezrezervnu podršku“, otkrila je Runjić i prepustila mikrofon novinaru i književniku, Emiru Imamoviću Pirkeu koji je vodio razgovor s Jergovićem i promociju njegove knjige 'Trojica za kartal'.

No nije samo nagrađivani Jergović ŠKURE, ŠKURE su jučer bili, među ostalim, bili Đorđe Matić, Nataša Govedić, Krešimir Bagić, Đurđica Čilić, Suzana Matić, Miljenko Jergović i Marko Vešović. Tražila se sjedalica više, potpis na knjigu i fotografija za sjećanje. A knjiga lijepih priča napisana na ŠKURAMA od večeras će biti još deblja, još sretnija i za ovu godinu zaključena.

94 ŽELJE ZA GULINOM, PET FINALISTA, JEDAN DOBITNIK

Danas je treći, ujedno i zadnji dan ŠKURA. Program bi se, ako dopuste vremenski uvjeti, trebao održati na Maloj loži (Trg pape Ivana Pavla II.), ako ne, ŠKURE ponovno sele u Kuću umjetnosti Arsen. Svakako program danas ide već u 12 sati kad na sceni Kod krstionice publici čitaju Semezdin Mehmedinović, Frida Šarar, Darija Žilić, Senka Marić, Krešimir Bagić, Bojan Krivokapić i Milena Marković.

Upravo će Milena Marković, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade, imati i zaseban program u večernjem dijelu festivala kada će s njom na promociji njenog romana poeme 'Deca'' razgovarati veliki Miljenko Jergović. I danas očekujte program 'Vlakom prema jugu' kada će publici čitati ovogodišnji sudionici ŠKURA dok će nakon toga svoju knjigu 'Kućni ljudi' predstaviti Almin Kaplan.

Večeras u 22 sata bit će dodijeljena regionalna književna nagrada 'Stjepan Gulin' za najbolju objavljenu knjigu poezije. Na natječaj za nagradu 'Stjepan Gulin' ove su godine pristigle 94 zbirke pjesama. Petero je finalista, a nasljednik dobitnika prvog 'Gulina', Marka Pogarača bira se između petero finalista. Sukladno odluci tročlanog žirija (Dubravka Bogutovac, Semezdin Mehmedinović i Vladimir Arsenić), finalisti su Selma Asotić ‘Reci vatra‘ (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić ‘Ponornice‘ (Meandar media), 2021., Velibor Čolić ‘Emigrantska mantra‘ (Meandar media), 2021., te Miroslav Kirin ‘Babanija‘ (Ljevak), 2021., i Nada Topić ‘Majka‘ (Autorsko izdanje), 2022..

Vidimo se na ŠKURAMA!

Iz kategorije: Kultura