Datum objave: 15. Rujan 2022

POČINJU ŠKURE / Šibenik će večeras ugostiti velikog umjetnika Aleksandra Sašu Bukvića i njegovu izložbu fotografija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Drugi Međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ured (ŠKURE). Počinje danas i trajat će do 17. rujna. Održavat će se na nekoliko lokacija na otvorenom, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, cijeli program seli u Kuću umjetnosti Arsen. Ovogodišnje ŠKURE okupile su impozantan broj književnika i književnica iz cijele regije. Od Damira Karakaša, preko Miljenka Jergovića do Monike Herceg i Milene Marković. Od Fride Šarar i Darije Žilić do Almina Kaplana i Marka Vešovića. Festival organizira Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju na čelu sa spisateljicom, Oljom Runjić i glumcem, Leonom Lučevom. I ove će godine zadnje večeri ŠKURA biti dodijeljena regionalna književna nagrada 'Stjepan Gulin' za najbolju objavljenu knjigu poezije. Ipak, danas, prvog dana festivala velika je čast Šibeniku ugostiti velikog umjetnika, Aleksandra Sašu Bukvića.

KONAČNO U NAŠEM GRADU

Ovogodišnje ŠKURE počet će radioničkim programom 'Glumac ima vremena za poeziju Vesne Parun' u jutarnjim satima u Kući umjetnosti Arsen. Radionicu vode Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev, a njom se ŠKURE pridružuju obilježavanju 100. obljetnice rođenja jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja, Vesne Parun. Festivalski program nastavlja se u 18 sati kada će u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić biti otvorena izložba fotografija 'Pisci u Zvonu' velikog bosanskohercegovačkog umjetnika, Aleksandra Saše Bukvića kojemu je ovo prvi put u Šibeniku, a Šibeniku je velika čast što ga može ugostiti. Aleksandar Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Nedjeljiv je član Zvona, najznačajnija umjetnička grupe u povijesti Sarajeva te Bosne i Hercegovine, koju su, uz njega, činili slikari Sejo Čizmić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić i Biljana Gavranović te fotograf Kemo Hadžić.

Riječ je o zaista velikom umjetniku koji se raduje što je, evo, konačno u našem gradu i veseli se šibenskoj publici na otvorenju izložbe“, poručili su organizatori ŠKURA.

Nakon iznimno posjećenog prvog izdanja, ove godine festival ugošćuje niz značajnih, nagrađivanih autorica i autora poput Damira Karakaša, koji je prije tjedan dana dobio nagradu 'Meša Selimović' za roman 'Okretište' i na tome mu, naravno, čestitamo. Dolazi nam iz Srbije Milena Marković, sjajna dramatičarka i pjesnikinja, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman- poemu 'Deca'. Milenu će predstaviti Miljenko Jergović za kojeg vjerujemo da ga šibenska publika s nestrpljenjem iščekuje, obzirom da se nismo mogli sjetiti kad je zadnji put gostovao u Šibeniku“, kazala je direktorica festivala, Olja Runjić.

ŠIBENIK JE TO - ŠKURE

Poezija u prostoru“ naziv je programa koji slijedi u 19 sati kada će s gostima razgovarati Kristina Ljevak, a gošće su Frida Šarar i Daria Žilić. Prigodno obraćanje i svečano otvorenje ŠKURA je u 20 sati, nakon čega slijedi 'Fragmenti i krhotina' sa Senkom Marić i Magdalenom Blažević uz sudjelovanje Monike Herceg i Vladimira Arsenića. U 21 sat književnik Damir Karakaš šibenskoj će publici predstaviti nagrađivani roman 'Okretište'. U 22 sata planiran je program 'Vlakom prema jugu' s Monikom Herceg, Bojanom Krivokapićem, Fridom Šarar i Darijom Žilić, dok će prvi festivalski dan zatvoriti program 'Čitanje grada… Šibenik je to' u kojem, među ostalim, sudjeluju Boba Đuderija i novinar Ivan Živković Žika.

Svi programi su besplatni te će u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta biti održani na Maloj loži (Trg pape Ivana Pavla II.), iznimno u slučaju kiše, program seli u Kuću umjetnosti Arsen o čemu će publika biti pravodobno obaviještena pa pratite društvene mreža Festivala ŠKURE.

Iz kategorije: Kultura