Datum objave: 01. Rujan 2022

ŠKURE / Poznati su finalisti ovogodišnje nagrade "Stjepan Gulin" koja se dodjeljuje u sklopu međunarodnog festivala suvremene književnosti ŠKURE

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Poznati su finalisti ovogodišnje nagrade 'Stjepan Gulin' koja se dodjeljuje za najbolju pjesničku zbirku u okviru međunarodnog festivala suvremene književnosti ŠKURE u Šibeniku. O autorima koji su ušli u uži izbor za nagradu 'Stjepan Gulin' odlučivao je žiri u sastavu: Dubravka Bogutovac, Semezdin Mehmedinović i Vladimir Arsenić, predsjednik žirija.

Poredani abecednim redom prema prezimenu autora/ice, ovogodišnji finalisti su: Selma Asotić 'Reci vatra' (Buybook, Raštan izdavaštvo), 2022., zatim Krešimir Bagić 'Ponornice' (Meandar media), 2021., Velibor Čolić 'Emigrantska mantra' (Meandar media), 2021., te Miroslav Kirin 'Babanija' (Ljevak), 2021., i Nada Topić 'Majka' (Autorsko izdanje), 2022..

Na natječaj za nagradu 'Stjepan Gulin' pristigle su 94 zbirke. „Iz tog mnoštva koje svjedoči o bogatoj pjesničkoj sceni na teritoriju koju pokriva međusobno razumljiv jezik koji tehnički nazivamo bhsc, poetske knjige iz užeg izbora istakle su se snagom i preciznošču pjesničkog izraza, duboko intimnim odnosom prema temi koju obrađuju, te jasnim i nedvosmislenim poetičkim stavom”, obrazložio je Vladimir Arsenić, predsjednik žirija, dodajući: „Članovi žirija se ovom prilikom zahvaljuju svim sudionicima koji su poslali svoje poetske zbirke jer su im posao učinili napetim i zanimljivim. Odluka o pet pjesničkih zbirki koje su uvrštene u uži izbor donijeta je u živoj i argumentiranoj raspravi, te je i to dodatno svjedočanstvo o tome koliko je pjesnička scena na postjugoslovenskom prostoru dinamična, raznovrsna i kvalitetna”.

Podsjetimo, drugo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti ŠKURE bit će održano od 15. do 17. rujna u Šibeniku, pobjednik/ica bit će proglašen/a na završnoj večeri festivala, u subotu, 17. rujna.

Iz kategorije: Kultura