Datum objave: 29. Srpanj 2022

ETNO FESTIVAL BENKOVAC / Nagrađena dva KUD -a iz Šibensko - kninske županije - betinska "Zora" i "Petrovo polje"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dva kulturno umjetnička društva iz Šibensko – kninske županije i to KUD Zora iz Betine i Etno udruga “Petrovo polje” nastupila su na na 14. Etno festivalu Benkovac. Od ukupno deset skupina  "Zora" je osvojila 3.mjesto stručnog žirija, a „Petrovo polje” nagradu za izvornost.

Smotra je održana u novuređenim i revitaliziranim dvorima Zavijačnog muzeja Benkovac, a nastupile se u etno skupine iz Bosne i Hercegovine.

Etno udruga ˝Petrovo polje˝ iz Općina Ružić iz Šibensko-kninske županije otpjevala je pjesme petropoljskog kraja. Ženska pjevačka skupina KUD-a ˝Zora˝ iz Betine s otoka Murtera izvela je dvije pjesme: ˝Rođene smo u selu Betini˝ i ˝Divojka je pod đulon zaspala˝.

Kulturno-umjetničko društvo „Zora" najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja, osnovana je 1957 godine, iako već od kraja 18. st. djeluje kao organizirana skupina koja prenosi s generacije na generaciju narodno stvaralaštvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera. Brižno njeguje svoju kulturno umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice, rugalice...kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara.

Iz kategorije: Kultura