Datum objave: 11. Srpanj 2022

DOGAĐAJ DANA / Izložba „Šibenski amarcord”, hommage šibenskom novinarskom doajenu i začetniku fotoreporterske profesije Jošku Čelaru

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izložba fotografija „Šibenski amarcord” koja će sutra u 11 sati biti otvorena u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić”, homagge je šibenskom novinarskom doajenu i začetniku novinarske profesije Jošku Čelaru. U povodu 60. obljetnice novinarske i fotoreporterske karijere Joška Čelara i njegovog 90. rođendana izložbu je organizirala Udruga „Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka”. Autor izložbe je novinar i publicist Stanko Ferić, urednik časopisa „Volim Šibenik”, a negative i fotografije Joška Čelara snimljene između 1962. i 2002. godine digitalizrali su, restaurirali i pohranili članovi druga „Volim Šibenik” u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku. Od 2016. godine Udruga „Volim Šibenik” digitalizirala je više od 6000 fotografija Joška Čelara te je tako sačuvan najveći dio fotografskog opusa Joška Čelara koji predstavlja do sada najveći i najvrijedniji fundus povijesnih novinskih fotografija čiji je narativ pripada Šibeniku i šibenskom zavičaju.
Najveći i najvažniji dio fotografskog opusa Joška Čelara nastao je šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća i to jedino je cjelovito i autentično svjedočenje o Šibeniku i Šibenčanima toga doba te posebno nastanka i razvoja modernog Šibenika što ga čini osobito vrijednim.
Fotografije Joška Čelara postale su simboli Šibenika i neizbrisivi pečati šibenskog zavičajnog identiteta te će kao osobito vrijedna i značajna baština biti pohranjene i trajno čuvane u Državnom arhivu u Šibeniku.

Iz kategorije: Kultura